Image
Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 22:54 Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός

Πριν λίγα λεπτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, καθώς είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020.

Τα πέντε θέματα που θα συζητηθούν στο Οβάλ Γραφείο

Αν επιχειρούσε κάποιος να κωδικοποιήσει τα πέντε θέματα που θα συζητήσουν Μητσοτάκης και Μπάιντεν θα είναι:

1.  Ελληνοτουρκικά. Παρά την προσπάθεια της Αθήνας να έρθει πιο κοντά με την Άγκυρα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ταξιδεύει μέχρι την Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας, η γειτονική μας χώρα όχι μόνο δεν σταμάτησε τις προκλήσεις, ή δεν τις πάγωσε, αλλά τις έχει κλιμακώσει. Αυτές εκφράζονται μέσω των πρωτοφανών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και της πρόθεσης για νέες γεωτρήσεις μέσα στο καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αν αυτό γίνει κατανοητό από τον Αμερικανό πρόεδρο και βάλει στην άκρη την πάγια πολιτική των ίσων αποστάσεων από τις ΗΠΑ, τότε ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί.

2.  Πολύ ουσιαστικό είναι και το θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι συνέπειές της και για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός θα θυμίσει στον Τζο Μπάιντεν ότι η Ελλάδα χωρίς δισταγμό και από την πρώτη στιγμή, συμπορεύτηκε με τους εταίρους της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

3.  Η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ ( 3+1) και πως αυτή μετουσιώνεται στην πράξη με τρεις χώρες της ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ) να περιμένουν από τον ισχυρό τους εταίρο να τις βοηθήσει να παραμείνουν πυλώνες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας και έτσι να επαναβεβαιωθεί ότι όλοι είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν στον ενεργειακό τομέα αλλά και στον τομέα των νέων τεχνολογιών.

4.  Τα ενεργειακά θα καταλάβουν αρκετή ώρα στην συζήτηση των δυο αδρών. Η Ελλάδα τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρής πράσινης ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

5.  Επενδύσεις. Μετά από μια σειρά αμερικανικών κολοσσών που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα έχοντας δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, θα ζητηθεί από την αμερικανική διοίκηση να ενθαρρύνει και άλλους επιχειρηματίες να δοκιμάσουν την τύχη τους και στη χώρα μας επενδύοντας σε τομείς όπως η τεχνολογία, ο φαρμακευτικός κλάδος, ο τουρισμός κ.α.


newsbeast.gr
Post
Πολιτική Πέμπτη 01.10.2026

Αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης και προβλήματα με το Κτηματολόγιο αύριο στη Βουλή

Στη Βουλή φέρνει ο Βουλευτής Ηρακλείου και πρ. Υπουργός,Λευτέρης Αυγενάκης, το ζήτημα που προκαλεί έντονη ανησυχία στους παραγωγούς της Κρήτης: τις εκκρεμότητες του Κτηματολογίου που δυσκολεύουν την ο

Post
Πολιτική Πέμπτη 01.10.2026

Χάρης Μαμουλάκης: Ερωτήματα για την ασφάλεια και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του νέου δανειοθαλάμου στον Μοχό

Την ανάγκη επανεξέτασης της χωροθέτησης του νέου δανειοθαλάμου στον Μοχό, λόγω πιθανών επιπτώσεων στην ασφάλεια, το περιβάλλον και την τοπική ανάπτυξη, αναδεικνύει ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ηρακλείου Χά

Post
Πολιτική Πέμπτη 01.10.2026

Παρέμβαση της Ελένης Βατσινά για τον επικίνδυνο δρόμο Καπετανιανά – Άγιος Ιωάννης

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων ασφάλειας και προσβασιμότητας στον δρόμο Καπετανιανά – Άγιος Ιωάννης του Δήμου Γόρτυνας ζητ