Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 20:03 Εκτός Ελλάδος

Οι σκανδιναβικές χώρες δίνουν εγγυήσεις ασφαλείας σε Σουηδία-Φινλανδία μέχρι την ένταξη στο ΝΑΤΟ


Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία, με κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι είναι έτοιμες να στηρίξουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία, στην περίπτωση που δεχτούν επίθεση, μέχρι να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

«Μαζί με τη Δανία και την Ισλανδία, η Νορβηγία είναι έτοιμη να βοηθήσει τους σκανδιναβούς γείτονές της με όλα τα αναγκαία μέσα, εάν δεχτούν επίθεση στο έδαφός τους προτού να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν λέγοντας ότι αν οι δύο χώρες δεχτούν επίθεση «θα βοηθήσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία με όλα τα αναγκαία μέσα». «Ξεκινούμε αμέσως προετοιμασίες για να υλοποιήσουμε αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας», πρόσθεσε.

Μόνο τα μέλη του ΝΑΤΟ και όχι οι υποψήφιες χώρες μπορούν να επωφεληθούν από την «ομπρέλα προστασίας» του Συμφώνου, γεγονός που ώθησε τη Στοκχόλμη και το Ελνσίνκι να ζητήσουν εγγυήσεις ασφαλείας από πολλές χώρες. Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία είναι και οι τρεις μέλη του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην απόφαση της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε χαιρετίσει και μια παρόμοια ανακοίνωση που έκανε στις 12 Μαΐου η Φινλανδία για το ίδιο θέμα.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» την υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η εξέλιξη αυτή «ούτε θα ενισχύσει, ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ήπειρό μας».

Με την ένταξη της Σουηδίας, η Βαλτική Θάλασσα θα μετατραπεί σε «Νατοϊκή Θάλασσα» – εκτός από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας στον θύλακα του Καλίνινγκραντ και στην Αγία Πετρούπολη.

madata.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 11.05.2025

Πούτιν: Απέρριψε το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων αλλά πρότεινε απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία

Απευθείας Ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις είναι η απάντηση του Πούτιν στο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων που απείλησαν τη Μόσχα με μεγαλύτερες κυρώσεις αν δεν συμφωνήσει σε άμεση εκ

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 11.05.2025

Εκλογές στην Αλβανία: Τέταρτη θητεία επιδιώκει ο Ράμα απέναντι στον Μπερίσα

Στις κάλπες σήμερα οι Αλβανοί ψηφοφόροι προσέρχονται για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, όπου ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα επιδιώκει να εξασφαλίσει μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία. Ο επικεφαλής του Σοσια

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 11.05.2025

Μπιλ Γκέιτς: Eπιθυμεί να δωρίσει το 99% της περιουσίας του - “Δεν θέλω να πεθάνω πλούσιος”

Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ανακοίνωσε πως δεσμεύεται να δωρίσει το 99% της περιουσίας του μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, με σκοπό να τερματίσει τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες έως το 2045