Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 21:10 Γνώμες

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Διανύουμε φάση έξαρσης της σεισμικής δραστηριότητας στη χώρα


Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, για τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Αναφερόμενος στον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στα ανοιχτά της Χαλκιδικής και στο ενδεχόμενο κι άλλων δυνατών μετασεισμών, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε, «Το γεγονός ότι η δραστηριότητα αυτή βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρα είναι ενθαρρυντικό. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι θα γίνει κι άλλος μεγαλύτερος σεισμός, θα πρέπει να πάρει μεγάλο μέγεθος για να μπορέσει να αποβεί καταστρεπτικός. Το επίκεντρο είναι μέσα στη θάλασσα, μακριά από κατοικημένες περιοχές και δημιουργείται μια απόσταση ασφαλείας από τη σεισμική πηγή προς τις κατοικημένες περιοχές».

Στη συνέχεια σημείωσε επίσης με αφορμή τον σημερινό σεισμό πως «η περιοχή είναι σεισμογενής. υπάρχει ένα ιστορικό πολύ γκεκριμένο γνωστό στη σεισμολογική κοινότητα. Ωστόσο δεν έχουμε περάσει μια κόκκινη γραμμή επικινδυνότητας»

Ερωτηθείς για την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα ο καθηγητής έδωσε τα εξής στοιχεία: «Στη χώρα υπάρχει μια περιοδικότητα στη γένεση σεισμών μεγάλου μεγέθους και φαίνεται ότι την τελευταία διετία - τριετία διανύουμε την κορύφωση μιας φάσεως έξαρσης από το 2018 περίπου, με πολύ μεγάλα μεγέθη, με μεγαλυτερο το σεισμό στη Σάμο με μέγεθος 7 Ρίχτερ. Στην Κρήτη, στο Αρκαλοχώρι, στη Θεσσαλία». 

Καταληήοντας σημείωσε ότι «Φαίνεται σιγά σιγά ότι αρχίζουμε να μπαίνουμε σε μια φάση ύφεσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα έχουμε άλλους ισχυρούς σεισμούς»

madata.gr
Post
Γνώμες Δευτέρα 16.05.2022

Υπάλληλοι εστιατορίων αποκαλύπτουν: Ποια φαγητά να μην αγγίξουμε ποτέ

Συμβουλές για το τι δεν πρέπει να παραγγέλνουμε και να τρώμε σε εστιατόρια. Πληροφορίες εκ των έσω προσφέρουν υπάλληλοι εστιατορίων και μας συμβουλεύουν τι να αποφεύγουμε όταν επισκεπτόμαστε τους χ

Post
Γνώμες Παρασκευή 13.05.2022

Πώς να εξαφανίσετε τον δύσκολο λεκέ που αφήνει το παγωτό σοκολάτας

Ο λεκές από παγωτό σοκολάτας θεωρείται ένας από τους πιο δύσκολους λεκέδες. Αυτός ο λόγος, όμως, δεν είναι ποτέ αρκετός για να σας αποτρέψει από το να απολαύσετε αυτόν τον λαχταριστό πειρασμό. Όσο προ

Post
Γνώμες Δευτέρα 09.05.2022

Παπούτσια που μυρίζουν άσχημα: Έξι εύκολες και γρήγορες λύσεις

Ακόμα και με τα μάτια... δεμένα, όλοι μπορούν να καταλάβουν πότε εισέρχονται στο δωμάτιο/χώρο όπου αποθηκεύονται παπούτσια, τα οποία χρησιμοποιούνται καθημερινά. Είναι, βλέπετε, εκείνη η αλάνθαστη...