Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021 23:28 Παράδοση

Ελεύθερη είσοδος σήμερα και αύριο σε μνημεία και μουσεία


Στις 24-26 Σεπτεμβρίου 2021 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει για 25η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Φέτος, το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού είναι «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους», ενώ ως δευτερεύουσα θεματική έχει ορισθεί «Το ταξίδι με σιδηρόδρομο» στο πλαίσιο του «2021 Ευρωπαϊκού έτους σιδηροδρόμων». Επιπλέον η χώρα μας, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τιμά τη φυσιογνωμία και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια.

Με την κύρια θεματική των ΕΗΠΚ εορτάζεται η Ανοιχτή σε όλους και Ποικιλόμορφη Πολιτιστική Κληρονομιά, προκειμένου να ενθαρρυνθεί μέσω αυτής η ευρεία συμμετοχή των πολιτών στον πολιτισμό, να προαχθεί η ποικιλομορφία, να δοθεί έμφαση στη συμπερίληψη ατόμων και κοινοτήτων με διαφορετικό πολιτιστικό και κοινωνικό υπόβαθρο, καθώς και να υπάρξει μέριμνα για ενίσχυση της φυσικής πρόσβασης όλων στις εκδηλώσεις. Η απόκτηση κοινών εμπειριών μέσω του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής έκφρασης είναι ένα δυνατό εργαλείο για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, τον σεβασμό στην ετερογένεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο φετινός εορτασμός των ΕΗΠΚ θα διαρκέσει από 24 έως 26 Σεπτεμβρίου 2021 και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, δόθηκε η δυνατότητα στους κατά τόπους διοργανωτές να πραγματοποιήσουν δράσεις που θα απευθύνονται στο κοινό είτε με φυσική παρουσία αυτού, τηρώντας τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του COVID-19, είτε με εικονικά/ψηφιακά μέσα. Οι ψηφιακές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί μπορεί να προβάλλονται σε πραγματικό αλλά και μη χρόνο και εκτός από τα ηλεκτρονικά μέσα των φορέων τους (ιστοσελίδες, σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ), θα φιλοξενηθούν και στη σελίδα των ΕΗΠΚ στο Facebook https://www.facebook.com/EHDaysGR/ και στο Instagram https://www.instagram.com/ehpk_greece/.

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2021 η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη και θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

 
Post
Παράδοση Τρίτη 06.10.2026

«Όταν το Βελούδο Πέσει » της Ισμήνης Σκούταρη -Ένα ψυχολογικό παιχνίδι μυστηρίου - για την αλήθεια που κρύβουμε ακόμα κι από τον εαυτό μας

Υπάρχουν παραστάσεις που περιμένεις να δεις ως θεατής και υπάρχουν κι εκείνες που ξεχωρίζουν από την πρώτη στιγμή, επειδή πίσω από τη σκηνή, τα φώτα και το βελούδο της αυλαίας υπάρχει ένα νέο πρόσωπο

Post
Παράδοση Τρίτη 06.10.2026

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 6/10/26

Σήμερα τιμάται η μνήμη του Αγίου Θωμά του Αποστόλου, Μάρτυρος Ερωτηίδος της παρθένου. Σήμερα γιορτάζουν όσες και όσοι φέρουν το όνομα: Θωμάς, Τομ, Θωμαή*, Ερωτηίς, Ερωτηίδα. * Υπάρχουν κι άλλες

Post
Παράδοση Δευτέρα 05.10.2026

Συνεχίζεται η σειρά «ΣτοχαστΙΤΕ» από τον σύλλογο φίλων ΙΤΕ

Ο Σύλλογος Φίλων ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) συνεχίζει, παράλληλα με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του, τη σειρά «ΣτοχαστΙΤΕ», έναν κύκλο συναντήσεων, συζήτησης και αναστοχασμού.