Image
Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 09:40 Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2020: Σήμερα τα εκκαθαριστικά – Πώς θα τα εκτυπώσετε

Η ώρα για τα «αποκαλυπτήρια» του ΕΝΦΙΑ έφθασε. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αρχίσουν να βλέπουν από σήμερα τον λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν σε έως 6 μηνιαίες δόσεις μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Πάνω από 7 εκατομμύρια εκκαθαριστικά σημειώματα έχουν εκδοθεί από την ΑΑΔΕ με το συνολικό ποσό του φόρου να φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Για να δείτε και να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr

Κάντε κλικ «Ο λογαριασμός μου» της ενότητας «MyTaxisnet».

Η είσοδος στο λογαριασμό γίνεται με κωδικούς του Taxisnet (username και password).

Κάντε κλικ στο «Εφαρμογές Taxisnet».

Πατήσετε στο «Εφαρμογή Περιουσιολογίου Ε9» και στη συνέχεια κάντε κλικ «ΕΙΣΟΔΟΣ» στην επόμενη σελίδα.

Στην αριστερή στήλη αλλάξτε το έτος αναφοράς από 2021 σε 2020.

Στις «Εκτυπώσεις» θα πατήσετε τη δεύτερη επιλογή (Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2020).

Για να δείτε και να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του 2020, θα πατήσετε στο εικονίδιο του εκτυπωτή επάνω δεξιά.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ:

Σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία στις 26 Φεβρουαρίου του 2021.

Σε 5 μηνιαίες δόσεις με τη διαφορά ότι η πρώτη δόση θα είναι διπλή. Δηλαδή οι φορολογούμενοι  έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου (Σεπτέμβριου και Οκτωβρίου) έως τις 30 Οκτωβρίου και τις επόμενες τέσσερις δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Στο φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ υπάρχουν μειώσεις 10% - 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας, εκπτώσεις 50% ή ακόμη και 100% για ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων αλλά και επιβαρύνσεις για όσους έχουν τακτοποιήσει αυθαίρετες επιφάνειες το 2019 αφού ο φόρος έχει υπολογιστεί με βάση την μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων.

Όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα καταβάλλουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2019 ενώ όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο εντός του 2019 θα δουν αυξομειώσεις στο ποσό του φόρου. Σημειώνεται ότι για άλλη μία χρονιά απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού. Στους κερδισμένους περιλαμβάνονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από ενοίκια λόγω της υποχρεωτικής κατά 40%  ή της προαιρετικής τουλάχιστον 30% μείωσής τους καθώς το 30% έως 40% των απωλειών θα συμψηφισθεί με το φόρο ακινήτων.

Μικρότερος ΕΝΦΙΑ θα προκύψει για όσους δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος καθώς αυτή θα συμψηφιστεί με το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν για την ακίνητη περιουσία τους.

 

 

 

 

newsbeast
Post
Οικονομία Τρίτη 30.06.2026

Νέος δασμός 3 ευρώ στα μικρά δέματα από 1η Ιουλίου – Τι αλλάζει στις online αγορές

Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέος δασμός ύψους 3 ευρώ για τα μικρά δέματα αξίας έως 150 ευρώ που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό των

Post
Οικονομία Τρίτη 30.06.2026

Παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2027 στην εκτός σχεδίου δόμηση κατά παρέκκλιση

«Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία παρατείνεται έωςτις 30 Ιουνίου 2027η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών για την εκτός σχεδίου δόμησ

Post
Οικονομία Δευτέρα 29.06.2026

Σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (vid)

Πολύωρη και εποικοδομητική συνάντηση με τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων του Ηρακλείου είχε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) κ. Ιωάννης Βουτσινάς με αφορμή την επίσκεψή