Image
Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020 11:21 Παράδοση

Παναγία Σουμελά: Ιστορική μέρα αύριο, επαναλειτουργεί έπειτα από 5 χρόνια

Μερικά 24ωρα μετά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή της περασμένης Παρασκευής, στο μνημείο της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, που πλέον χρησιμοποιείται ως τζαμί, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως από αύριο ανοίγει για τους ξένους τουρίστες.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ανακοινώθηκε ότι επαναλειτουργεί από αύριο και η ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά η οποία ήταν κλειστή λόγω επισκευών.

Οι τουρκικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να ανοίξει εντελώς ο χώρος και ότι θα δινόταν η άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη να χοροστατήσει στην καθιερωμένη λειτουργία φέτος κατά την εορτή της Παναγίας Σουμελά, στις 15 Αυγούστου.

Η μονή παρέμεινε κλειστή εδώ και 5 χρόνια λόγω εργασιών στήριξης του μοναστηριού, το οποίο είναι λαξευμένο στο βράχο σε ύψος 1.200 μέτρων και ιδρύθηκε το 386 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο. Το 2015 η μονή έκλεισε για ένα χρόνο προκειμένου να γίνουν επείγουσες εργασίες λόγω κατολίσθησης βράχων. Πέρα από την τεράστια θρησκευτική και ιστορική αξία της, η μονή αποτελεί από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα για τους επισκέπτες της περιοχής της Τραπεζούντας.

 

 

madata.gr
Post
Παράδοση Σάββατο 31.10.2026

Αύριο Κυριακή 1η Νομεβρίου ο 13ος Διαγωνισμός Κρασιού στη Μονή

Αύριο στις 12.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στη Μονή Μαλεβιζίου ο 13ος Διαγωνισμός Κρασιού που διοργανώνουν ο Δήμος Μαλεβιζίου, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μονής. Ο διαγωνισμό

Post
Παράδοση Παρασκευή 30.10.2026

Γιορτή Μαρμαρίτας στο Πεδινό

Η μαρμαρίτα, εύγευστο γλυκό των Θρακιωτών, με βάση το αλεύρι, έγινε γιορτή στο Πεδινό όπου την Κυριακή αναβίωσε η παραδοσιακή παρασκευή της. Η πρώτη διοργάνωση στέφθηκε από επιτυχία καθώς υπήρξε μαζ

Post
Παράδοση Παρασκευή 30.10.2026

Στις 6 Νοεμβρίου η εκδήλωση της ΕΦΝΗ για την Αντίσταση κατά την περίοδο της Κατοχής

Παρουσίαση του βιβλίου «Το ΕΑΜ και η εποχή του» του Γιώργου Μαργαρίτη και προβολή του ντοκιμαντέρ «Πειθαρχική Μεραρχία 999» Η Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου (ΕΦΝΗ), σε συνεργ