Image
Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020 03:01 Παράδοση

Άγιος Παντελεήμων: Σήμερα γιορτάζει ο Μεγαλομάρτυς Και Ιαματικός, πολιούχος της Φλώρινας και της Τήλου

Στις 27 Ιουλίου τιμάται από την Εκκλησία ο Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς Και Ιαματικός, πολιούχος της Φλώρινας και της Τήλου.

Ο Άγιος Παντελεήμων (Παντελέων το πρότερον όνομα) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.). Πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος, ο οποίος ήταν εθνικός και μετά τις νουθεσίες του γιου του έγινε χριστιανός. Μητέρα του ήταν η Ευβούλη, η οποία προερχόταν από χριστιανική οικογένεια (βλέπε 30 Μαρτίου). Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο (βλέπε 26 Ιουλίου) που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.

Κάποια στιγμή όταν οχιά δάγκωσε έναν νεαρό και ουσιαστικά τον θανάτωσε ο Άγιος Παντελεήμονας επικαλούμενος τον Χριστό τον ανάστησε.

Αφορμή του μαρτυρίου του στάθηκε ένα ακόμα θαύμα του Αγίου. Κάποτε είχε θεραπεύσει έναν τυφλό, ο οποίος και ανέφερε το γεγονός της θεραπείας του στον βασιλιά, λέγοντάς του ότι τον θεράπευσε ο Παντελέων στο όνομα του Χριστού, στον οποίο και ο ίδιος πλέον πίστευε. Ο βασιλιάς αφού τον άκουσε, αμέσως διέταξε και τον αποκεφάλισαν. Ο ίδιος ο Παντελέων προσήχθη στον βασιλιά, ο οποίος διέταξε τον βασανισμό του με σκοπό την άρνηση της πίστεώς του.

Ο Άγιος βασανίσθηκε σκληρά με διάφορους τρόπους, όμως δεν υπέκυψε στις πιέσεις αφού ο Κύριος εμφανίσθηκε μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του Ερμόλαου και του έδωσε θάρρος. Τέλος διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του και τότε ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που τον καλούσε όχι ως Παντελέοντα αλλά ως Παντελεήμονα. Μόλις όμως ο δήμιος άπλωσε το χέρι του για να κόψει με το σπαθί του το κεφάλι του Αγίου, το σπαθί λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί. Μπροστά σε τέτοιο θαύμα και οι παραβρισκόμενοι στρατιώτες έγιναν χριστιανοί. Τότε ο Άγιος εκουσίως παραδόθηκε στο μαρτύριο. Λέγεται ότι από τη πληγή του δεν έτρεξε αίμα αλλά γάλα και το δέντρο της ελιάς, στο οποίο τον είχαν δέσει καρποφόρησε ξαφνικά.

 


dogma
Post
Παράδοση Σάββατο 12.09.2026

Συγκίνηση στην Πορεία Μνήμης στον Αμιρά, με την παρουσία μαθητών από τη Βιάννο και τη Λάρισα (vid)

Με έντονο το παιδικό στοιχείο πραγματοποιήθηκε και φέτος - το απόγευμα της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου - η φετινή Πορεία Μνήμης και Δικαιοσύνης στον Αμιρά Βιάννου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 83η

Post
Παράδοση Παρασκευή 11.09.2026

Άνοιξε τις πύλες της η εμβληματική έκθεση Εθνικής Αντίστασης στη Στοά Μακάσι – Επίσημα εγκαίνια αύριο Σάββατο 12/9 (vid)

Σε κλίμα συγκίνησης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων & Πρασίνου Δημήτρη Σπυριδάκη, την Πρόεδρο της

Post
Παράδοση Πέμπτη 10.09.2026

«Η Βιάννος δεν Ξεχνά»-Πορεία Μνήμης και Δικαιοσύνης στον Αμιρά στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 83η Επέτειο από το Ολοκαύτωμα

Έχοντας τα παιδιά σε πρώτο πλάνο θα πραγματοποιηθεί και φέτος η Πορεία Μνήμης και Δικαιοσύνης το απόγευμα της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου, στις 4:30 μμ, με σημείο εκκίνησης το μνημείο πεσόντων στο Κεφαλ