Κυριακή 12 Ιουλίου 2020 15:12 Τση Ξενιθιάς

Οργή για τον Ερντογάν: Άλλα λέει στο Αγγλικό κείμενο για την Αγία Σοφία κι άλλα στο αραβικό!


Η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας του 6ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί έχει προκαλέσει διαμάχη σε όλο τον κόσμο, με τους επικριτές της να αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί διαφορετική ρητορική για το θέμα, ανάλογα με το κοινό του.

Το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO χτίστηκε αρχικά ως ορθόδοξος χριστιανικός καθεδρικός ναός πριν μετατραπεί σε τζαμί μετά την οθωμανική κατάκτηση της πόλης το 1453.

Το 1934, ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψε το εμβληματικό κτίριο σε μουσείο ως μέρος της προσπάθειάς του για εκκοσμίκευση, αλλά την Παρασκευή ο Ερντογάν ανακήρυξε την Αγία Σοφία ως τζαμί, αφού ένα δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση του Ατατούρκ.

Η κίνηση αυτή έκτοτε πυροδότησε διαμάχη, με μια σειρά από φωνές εντός και εκτός Τουρκίας να επικρίνουν τον Ερντογάν, με τον Τούρκο Πρόεδρο να βρίσκει υποστηρικτές κυρίως στους κόλπους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Επικρίσεις εναντίον του Ερντογάν για διγλωσσία

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δέχεται έντονη κριτική γιατί διατυπώνει εκ διαμέτρου αντίθετα επιχειρήματα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στις αγγλόφωνες και τις αραβόφωνες ανακοινώσεις του.

Όπως αναφέρει το Alarabiya, το γραφείο του προέδρου δημοσίευσε δύο υπογεγραμμένες επιστολές με τη διακήρυξη για την Αγία Σοφία, αλλά οι παρατηρητές σημείωσαν γρήγορα ότι το αγγλικό περιεχόμενο δεν ταιριάζει με τα αραβικά.

Ενώ το κείμενο στα Αγγλικά ήταν πολύ πιο «συμφιλιωτικό» και κάνει λόγο για την «κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας», το κείμενο στα Αραβικά αραβικό περιεχόμενο χαρακτήρισε την κίνηση ως «εκπλήρωση της υπόσχεσης του Σουλτάνου Μωάμεθ Β΄» και αναφέρει ότι «Η αναβίωση της Αγίας Σοφίας (σσ ως τζαμί) είναι ένα μήνυμα για την επιστροφή της ελευθερίας στο τζαμί al-Aqsa », τον ισλαμικό ιερός χώρο στην Ιερουσαλήμ.

Στο Twitter, οι σχολιαστές επεσήμαναν ότι ο Ερντογάν πιθανότατα προσπαθούσε να απευθυνθεί στον σκληρό του πυρήνα στα Αραβικά, παρουσιάζοντας έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο στα Αγγλικά.

«Δύο πλήρως αντιφατικά μηνύματα. Καθώς το #Erdogan χρησιμοποιεί φράσεις όπως «ανοιχτή σε όλους» και «κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας» στα Αγγλικά, στα αραβικά διαβάζεται ως ιδεαλιστική ομιλία ενός Σουλτάνου που απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη «βάση θαυμαστών» για να προκαλέσει εξτρεμιστική ιδεολογία και δράση», ανέφερε στο Twitter η Juhaina Al Ali του London School of Economics.

https://www.onalert.gr

 

 

 
Post
Τση Ξενιθιάς Δευτέρα 03.08.2020

Ποια χώρα δίνει σε εργαζόμενους 907 ευρώ για άδεια πανδημίας δύο εβδομάδων

Η Αυστραλία θα χορηγεί άδεια μετ΄αποδοχών λόγω πανδημίας στους εργαζόμενους των οποίων η αναρρωτική άδεια τελείωσε, αλλά οι οποίοι πρέπει να μπουν σε καραντίνα επειδή τους δόθηκαν οδηγίες να παραμείνο

Post
Τση Ξενιθιάς Δευτέρα 03.08.2020

Στις 3 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές στις ΗΠΑ

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους δήλωσε σήμερα Κυριακή πως οι προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου και πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφραζε ανησυχίε ...

Post
Τση Ξενιθιάς Κυριακή 02.08.2020

Δημοσκόπηση κόλαφος για Ερντογάν – Αδιαφορούν οι πολίτες για την Αγία Σοφία

Στα… τάρταρα βρίσκεται η δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Eurasia Public Opinion Research Centre που δημοσίευσε το Σάββατο η εφημερίδα Cumhuriyet. Όπως προ