Κυριακή 12 Ιουλίου 2020 11:04 Είς Υγείαν

Πήρε φάρμακο για τον πονόδοντο και το αίμα της έγινε μπλε! Δείτε τι της συνέβη


Κανονική γαλαζοαίματη έγινε μια 25χρονη, η οποία πήγε άρον-άρον στο νοσοκομείο, όταν ένιωσε γενικευμένη αδυναμία και είδε κάποια μπλε σημάδια στα νύχια και το δέρμα της.

Το αίμα της είχε γίνει μπλε ως επίπτωση της λήψης ενός φαρμάκου που είχε πάρει για τον πονόδοντο! Το επόμενο πρωί, όπως είπε στους γιατρούς που την εξέτασαν, ξύπνησε νιώθοντας ιδιαίτερα αδύναμη και με σημάδια μπλε σε νύχια και δέρμα.

Ήταν αυτό που λένε οι γιατροί “κυανοτική”, ένας ιατρικός όρος που περιγράφει έναν ασθενή του οποίου το δέρμα και τα νύχια μπορεί να πάρουν ένα γαλάζιο-μπλε χρώμα. Αυτό είναι ένα τυπικό σύμπτωμα, ότι το σώμα δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο.

Χαμηλό επίπεδο οξυγόνου και... μπλε αίμα

Μια αρχική εξέταση έδειξε ότι το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα ήταν 88%, χαμηλότερο από το κανονικό (το οποίο είναι κοντά στο 100%), αν και υψηλότερο από αυτό που οι γιατροί περίμεναν δεδομένης της εμφάνισής της.

Το αίμα της είχε επίσης μια σκούρα μπλε απόχρωση. Το αίμα που τραβιέται με σύριγγα από μια φλέβα είναι κατά κανόνα πιο σκούρο, επειδή δεν μεταφέρει οξυγόνο, ενώ το αίμα στις αρτηρίες έχει έντονο κόκκινο χρώμα. Στην περίπτωση της 25χρονης, όμως, το αίμα που πήραν οι γιατροί με σύριγγα από την αρτηρία της ήταν σκούρο μπλε!

Οι γιατροί τότε έκαναν τη διάγνωση: Η γυναίκα είχε πάθει μεθαιμοσφαιριναιμία (methemoglobinemia).

Η διάγνωση οδήγησε τους γιατρούς να πάρουν μια πιο ακριβή μέτρηση του επιπέδου οξυγόνου του αίματος της γυναίκας, η οποία έδειξε ότι στην πραγματικότητα ήταν πολύ χαμηλότερη: 67%. Σε αυτό το επίπεδο, μπορεί να παρουσιαστεί βλάβη στους ιστούς.

Αίμα από την αρτηρία της γυναίκας (αριστερά) και από την φλέβα της (δεξιά). Το αίμα από τις αρτηρίες είναι συνήθως έντονο κόκκινο, ενώ το αίμα από τις φλέβες έχει μια πιο σκούρα απόχρωση του κόκκινου.

Πώς προκλήθηκε η μεθαιμοσφαιριναιμία

Η μεθαιμοσφαιριναιμία εμφανίζεται όταν ο σίδηρος στο αίμα ενός ατόμου αλλάζει μορφή και ως εκ τούτου δεν μπορεί πλέον να δεσμεύεται με οξυγόνο που τον μεταφέρει μέσω του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν ένα άτομο δεν έχει δυσκολία στην αναπνοή, το υπόλοιπο σώμα μπορεί να είναι σε κατάσταση... ασφυξίας.

Η 25χρονη είχε πάρει ένα κοινό (χωρίς συνταγή) φάρμακο, το οποίο περιείχε βενζοκαΐνη, για να την βοηθήσει με τον πονόδοντο, που ένιωθε. Είπε στους γιατρούς, ότι δεν χρησιμοποίησε ολόκληρο το μπουκάλι, αλλά ήταν φανερό, ότι είχε πάρει “πολλά χάπια”.

Η μεθαιμοσφαιριναιμία είναι εύκολο να θεραπευτεί, χρησιμοποιώντας ένα φάρμακο που -κατά τραγική ειρωνεία- ονομάζεται κυανό (μπλε) του μεθυλενίου! Της το χορήγησαν με ενδοφλέβιο ορό και μέσα σε λίγα λεπτά ανέφερε ότι αισθάνθηκε καλύτερα. Στη συνέχεια, της χορηγήθηκε μια δεύτερη δόση και πέρασε τη νύχτα στο νοσοκομείο για παρατήρηση προτού πάρει εξιτήριο με οδηγία να επισκεφτεί οδοντίατρο.

Τι μπορεί να συμβεί με υπερβολική δόση βενζοκαΐνης

"Οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ότι κάτι πολύ συγκεκριμένο και πολύ επικίνδυνο μπορεί να συμβεί", αναφέρουν οι γιατροί στην σχετική έκθεση για το περιστατικό, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. "Δεν μιλάμε για μια ήπια παρενέργεια".

Η παράξενη αντίδραση στην βενζοκαΐνη είναι, επίσης, απρόβλεπτη. Αν και η γυναίκα στην περίπτωση αυτή πήρε μεγάλη δόση, οι ερευνητές εξακολουθούν να μην γνωρίζουν την ακριβή αιτία που ορισμένα φάρμακα με παρόμοια δράση έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Η βενζοκαΐνη δεν είναι το μόνο φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει μεθαιμοσφαιριναιμία. Μπορεί να εμφανιστεί σε χαμηλές, ή υψηλές δόσεις και μπορεί να συμβεί ακόμα και αν ένα άτομο έχει χρησιμοποιήσει τα φάρμακα στο παρελθόν, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αν και αυτές οι αντιδράσεις είναι σπάνιες, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί ότι η βενζοκαΐνη μπορεί να οδηγήσει σε μεθαιμοσφαιριναιμία. Συνιστά, επίσης, ότι τα φάρμακα για τα δόντια, που περιέχουν βενζοκαΐνη, απαγορεύεται να χορηγούνται σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Η μεθαιμοσφαιριναιμία δεν προκαλείται μόνο από τέτοια φάρμακα, αλλά και από ορισμένα αντιβιοτικά, ή κατάποση μολυσμένου νερού.

https://www.iatropedia.gr

 

 
Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 03.08.2020

Καμπανάκι από επιστήμονες: Ασυμπτωματικοί μπορεί να μεταδίδουν τον ιό ακόμα και χωρίς φυσική επαφή

Πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό ένας ασυμπτωματικός φορέας -ή ένας φορέας με ήπια συμπτώματα- βήχοντας ή απλά μέσω της αναπνοής; Σε πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδ ...

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 03.08.2020

Φρούτα και λαχανικά: Ποια δεν χρειάζονται ψυγείο

Η συνήθεια να βάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο ψυγείο, φαινομενικά είναι καλή για τη συντήρησή τους. Μερικές φορές όμως έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν τα

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 03.08.2020

Ξεπέρασαν τα 18 εκατομμύρια τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, σχεδόν 688.000 οι θάνατοι

Ξεπέρασαν πλέον τα 18 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στον κόσμο, τα μισά και πλέον εκ των οποίων εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ και στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής ...