Image
Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 14:59 Μαντάτα

Προειδοποίηση για νέες μορφές απάτης και κατάχρηση κονδυλίων σε κράτη μέλη

Η έκθεση του εισηγητή Joachim Kuhs (ID, Γερμανία), η οποία στηρίχθηκε στην 30ή ετήσια έκθεση για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της EE και την καταπολέμηση της απάτης, εγκρίθηκε την Παρασκευή με 421 ψήφους υπέρ, 167 κατά και 93 αποχές.
Στο κείμενο, το ΕΚ εκφράζει τη λύπη του για την αύξηση της τάξης του 183% που παρατηρήθηκε όσον αφορά τα ποσά που ενεπλάκησαν σε «δόλιες παρατυπίες» το 2018, παρά το γεγονός ότι ο απόλυτος αριθμών παρατυπιών που εντοπίστηκαν παραμένει σταθερός.

Μεγάλης κλίμακας κατάχρηση ευρωπαϊκών διαρθρωτικών πόρων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει απερίφραστα την μεγάλης κλίμακας κατάχρηση ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Τσεχία, καθώς και από άλλους δημόσιους φορείς στην Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ιταλία». Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ακόμα ότι «αυτού του είδους η απάτη αποβαίνει σε βάρος των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για επιδοτήσεις».
Το Κοινοβούλιο ζητά αφενός από την Επιτροπή να προτείνει κοινές κατευθυντήριες γραμμές για την αποφυγή περιστατικών σύγκρουσης συμφερόντων επιφανών πολιτικών, αφετέρου από το Συμβούλιο να υιοθετήσει κοινούς κανόνες δεοντολογίας για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις συγκρούσεις συμφερόντων.

Απαιτεί επίσης τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού μηχανισμού καταγγελιών για να στηρίξει αγρότες και άλλους δικαιούχους επιδοτήσεων που αντιμετωπίζουν π.χ. αθέμιτες πρακτικές αρπαγής γης, παραπτώματα εθνικών αρχών, άσκηση πίεσης από εγκληματικές δομές ή από το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και για τη στήριξη ατόμων που τελούν υπό καθεστώς αναγκαστικής εργασίας ή δουλείας.

Νέες μορφές απάτης

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για τις νέες μορφές των μεθόδων εξαπάτησης με ισχυρή διακρατική διάσταση, όπως η εξαπάτηση κατά την προώθηση γεωργικών προϊόντων, οι εταιρείες-βιτρίνα, καθώς και η αποφυγή τελωνειακών δασμών σε είδη κλωστοϋφαντουργίας και υπόδησης.
Λόγω αυτών των φαινομένων, ζητούν την προσαρμογή των τελωνειακών ελέγχων στους νέους κινδύνους απάτης και στη ραγδαία αύξηση του διασυνοριακού εμπορίου, η οποία διευκολύνεται από το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις αγοραπωλησίες χωρίς έγγραφα, καθώς και την διασφάλιση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών.

Καλούν επίσης για την ενίσχυση της αναλυτικής ικανότητας της Επιτροπής και των κρατών μελών για τον εντοπισμό μεθόδων απάτης, την ταυτοποίηση των προφίλ των παραβατών και την εξέταση των αδύναμων σημείων των εσωτερικών συστημάτων ελέγχου της ΕΕ, με τη χρήση δεδομένων.

Πηγή: typoskritis.gr
Post
Μαντάτα Κυριακή 02.08.2020

Πέθανε 69χρονος στο Σωτηρία από κορονοϊό - Στους 207 οι θάνατοι στη χώρα μας

Ακόμα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη χώρα μας από τον κορονοϊό, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 207. Πρόκειται για 69χρονο που έφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο ...

Post
Μαντάτα Κυριακή 02.08.2020

Πέθανε η πρώτη Αμερικανίδα που έκανε μεταμόσχευση προσώπου

Η πρώτη Αμερικανίδα που έκανε μεταμόσχευση προσώπου, η Κόνι Καλπ, πέθανε σε ηλικία 57 ετών, περί τα 12 χρόνια μετά την επέμβαση, ανακοίνωσε το νοσοκομείο του Κλίβελαντ όπου είχε νοσηλευθεί. Η γυναίκ ...

Post
Μαντάτα Σάββατο 01.08.2020

Ανατροπή του σκηνικού στην υπόθεση της εξαφάνισης της Μαντλίν. Ίσως είναι ζωντανή

Ανατροπή του σκηνικού στην υπόθεση της εξαφάνισης της Μαντλίν.Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της εξαφάνισης της μικρής Μαντλίν, καθώς οι γερμανικές Αρχές παραδέχονται πλέον πως δεν υπάρχουν ...