Image
Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020 19:53 Βλέπω/Ακούω

Για ποιους μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου - Τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Σε 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2 δισ. ευρώ είναι επιπρόσθετα αυτών που είχαν ανακοινωθεί έως σήμερα, εκτιμάται το συνολικό κόστος των μέτρων που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, και εξειδικεύτηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Τα μέτρα αυτά, για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020, είναι τα ακόλουθα:

1. Χορήγηση 3ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής κατά τον Αύγουστο, λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφθούν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.

2. Επέκταση της πρόβλεψης για επιδότηση 60% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο.

3. Κάλυψη από τον προϋπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, για τις επιχειρήσεις που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους κατά το γ' τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες κατά το γ' τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος- Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές δεν θα πληρωθούν από τις επιχειρήσεις και θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό.

Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Για τους εργαζομένους όλων των ανωτέρω επιχειρήσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, θα καλύπτεται επίσης το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

4. Επέκταση της δυνατότητας αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία), λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και τις επιχειρήσεις στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

5. Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ θα έχουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το α' εξάμηνο του 2020 έναντι του α' εξαμήνου του 2019, με βάση την εξής κλίμακα:

Ποσοστό πτώσης τζίρου 5%- 15%, ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου 30%.

Ποσοστό πτώσης τζίρου 15,1%- 25%, ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου 50%.

Ποσοστό πτώσης τζίρου 25,1%- 35%, ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου 70%.

Ποσοστό πτώσης τζίρου >35%, ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου 100%.

Επίσης, μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν:

Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το γ' τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος- Σεπτέμβριος) είχαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους.

Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ορίζεται σε 50%.

 

 

 

 

 

news
Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 01.09.2026

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου – Σε επιφυλακή 19 περιοχές της χώρας

Αυξημένη προσοχή απαιτείται και αύριο, Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, καθώς σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αρκετές περιοχές της χώρας θα βρίσκο

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 01.09.2026

Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για τις ΣΑΕΚ του Υπουργείου Παιδείας

Από σήμερα, Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2026, τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιλογής και εγγραφής καταρτιζόμενων στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ)

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 01.09.2026

Ελένη Βατσινά: Η κυβέρνηση αφήνει την αμπελουργία του Ηρακλείου να σβήσει

Με ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ελένη Βατσινά φέρνει στη Βουλή την κραυγή αγωνίας των αμπελουργών, οι οποίοι βλέπουν το