Image
Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020 19:53 Βλέπω/Ακούω

Για ποιους μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου - Τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Σε 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2 δισ. ευρώ είναι επιπρόσθετα αυτών που είχαν ανακοινωθεί έως σήμερα, εκτιμάται το συνολικό κόστος των μέτρων που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, και εξειδικεύτηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Τα μέτρα αυτά, για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020, είναι τα ακόλουθα:

1. Χορήγηση 3ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής κατά τον Αύγουστο, λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφθούν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.

2. Επέκταση της πρόβλεψης για επιδότηση 60% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο.

3. Κάλυψη από τον προϋπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, για τις επιχειρήσεις που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους κατά το γ' τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες κατά το γ' τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος- Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές δεν θα πληρωθούν από τις επιχειρήσεις και θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό.

Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Για τους εργαζομένους όλων των ανωτέρω επιχειρήσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, θα καλύπτεται επίσης το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

4. Επέκταση της δυνατότητας αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία), λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και τις επιχειρήσεις στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

5. Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ θα έχουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το α' εξάμηνο του 2020 έναντι του α' εξαμήνου του 2019, με βάση την εξής κλίμακα:

Ποσοστό πτώσης τζίρου 5%- 15%, ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου 30%.

Ποσοστό πτώσης τζίρου 15,1%- 25%, ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου 50%.

Ποσοστό πτώσης τζίρου 25,1%- 35%, ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου 70%.

Ποσοστό πτώσης τζίρου >35%, ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου 100%.

Επίσης, μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν:

Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το γ' τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος- Σεπτέμβριος) είχαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους.

Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ορίζεται σε 50%.

 

 

 

 

 

news
Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 07.04.2026

Δράσεις αγάπης και προσφοράς από τη ΔΕΕΠ (ΝΟΔΕ) στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή της Γραμματείας Εθελοντισμού της ΝΔ. (pics)

Τον σύλλογο «Η Παρέα της Αγάπης», που στέκεται δίπλα σε παιδιά και οικογένειες που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο, καθώς και τον σύλλογο «Στόχος», που στηρίζει γυναίκες με καρκ

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 07.04.2026

Πρόγνωση του καιρού για σήμερα Μεγάλη Τρίτη 7/4/26

Γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου στα ορεινά πιθανώς να σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βο

Post
Βλέπω/Ακούω Δευτέρα 06.04.2026

Artemis II: Νέο παγκόσμιο ρεκόρ απόστασης από τη Γη – Ξεπέρασε το θρυλικό Apollo 13

Ιστορική πρωτιά για τους αστροναύτες της NASA που ταξίδεψαν 406.708 χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας, καταρρίπτοντας ένα ρεκόρ 56 ετών. Η αποστολή Artemis II έγραψε σήμερα το δικό της κεφάλαιο σ