Τετάρτη 01 Ιουλίου 2020 10:49 Παράδοση

Οι Άγιοι Ανάργυροι, Κοσμάς και Δαμιανός γιορτάζουν σήμερα 1η Ιουλίου


Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός (1 Ιουλίου) ήταν γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη. Για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο πού ζητούσαν ήταν να πιστεύσουν στον Χριστό.

Κάποιοι όμως καλοθελητές διέβαλαν τούς αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν τα έκαναν με μαγικές τέχνες. Τότε οι άγιοι Ανάργυροι επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντί αυτών στον αυτοκράτορα, προσήλθαν μόνοι τους ενώπιον του και ο αυτοκράτορας Καρίνος προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν τον Χριστό.

Εκείνοι όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να μεταστρέψουν τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις. Συγκεκριμένα, όταν ο Καρίνος ανέκρινε τους αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του.

Αμέσως τότε οι άγιοι την θεράπευσαν με την προσευχή τους στον Χριστό. Εξαιτίας αυτού του θαύματος, πίστευσαν στον Χριστό όσοι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μπροστά και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας τους έστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές.

Αργότερα όμως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι άγιοι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον δάσκαλο που τους είχε μάθει την ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι` αυτό τον λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε.

 

madata.gr
Post
Παράδοση Δευτέρα 27.07.2026

Εγκαίνια της έκθεσης «Μόνιμη Συλλογή-Δωρεές» - ονοματοδοσία αίθουσας προς τιμήν της εικαστικού Χρύσας Βαθιανάκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Μαλεβιζίου, εγκαινιάζει την έκθεση «Μόνιμη Συλλογή – Δωρεές», η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη της εκλιπούσας πρώτης

Post
Παράδοση Δευτέρα 27.07.2026

Παρουσιάστηκε το Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης ΖΟΡΜΠΑΣ που οργανώνει το μουσείο Καζαντζάκη 29 Ιουλίου με 2 Αυγούστου (βίντεο)

To Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης ΖΟΡΜΠΑΣ που οργανώνει το μουσείο Καζαντζάκη από τις 29 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου 2026, κάνοντας ένα ταξίδι στον κόσμο του εμβληματικού ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη, παρο

Post
Παράδοση Δευτέρα 27.07.2026

Ξεκινά το Σάββατο 1 Αυγούστου ο «Κύκλος του Πολιτισμού» - Το πρόγραμμα των δύο πρώτων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ σε Καστέλλι, Διαβαϊδέ και Λιλιανό

Ανοίγει το Σάββατο 1 Αυγούστου η αυλαία του 3ου Θεματικού Φεστιβάλ «Ο Κύκλος του Πολιτισμού», με τίτλο «Από το Βυζάντιο στην Ενετοκρατία στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας - Μέρος Β΄», πο