Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 11:13 Παράδοση

Σήμερα γιορτάζουν οι Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος


Σήμερα 28 Ιουνίου τιμάται η μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Η σημερινή ημέρα, 28 Ιουνίου, είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στη μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Ο Απόστολος  Πέτρος, παιδί ψαρά από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και αδελφός του πρωτόκλητου Αντρέα, ζούσε μια  δύσκολη ζωή και είχε ως μοναδική περιουσία τα αλιευτικά του εργαλεία. Η αγνότητα της ψυχής, η ευθύτητα , η αποφασιστικότητα  και η αφοσίωσή του στην πατρική πίστη ήταν οι προϋποθέσεις για να γίνει εκλεκτός απόστολος του Χριστού. «Ευθέως», όπως λέγει ο ευαγγελιστής ,  αυτός και ο αδελφός του εγκατέλειψαν τα δίχτυα και τον πατέρα τους για να ακολουθήσουν τον Χριστό, που υποσχέθηκε να τους κάνει «αλιείς ανθρώπων».

Η μεγάλη αφοσίωση  του Πέτρου προς το Διδάσκαλό του φαίνεται όταν  τολμά να περπατήσει πάνω στη θάλασσα, όταν προσπαθεί να εμποδίσει τους στρατιώτες που πήγαν να Τον συλλάβουν, ακόμη κι όταν Τον αρνείται τρις, αλλά μετανοεί  και κλαίει πικρά. Τρέχει μαζί με τον Ιωάννη, και εισέρχεται πρώτος στον τάφο του Ιησού, όταν πληροφορείται το γεγονός της Ανάστασης από τις Μυροφόρες και εκ μέρους όλων των Αποστόλων, κηρύττει στα πλήθη κατά την ημέρα της Πεντηκοστής.

Η ιεραποστολική του δράση ξεκίνησε από την Ιουδαία και επεκτάθηκε στην Αντιόχεια και άλλα μέρη της Ασίας. Τελικά έφθασε μέχρι τη Ρώμη, όπου και υπέστη σταυρικό θάνατο από τον αυτοκράτορα Νέρωνα, γύρω στο 67 μ. Χ. Δύο από τις συνολικά επτά καθολικές επιστολές της Καινής Διαθήκης γράφτηκαν από τον Απόστολο Πέτρο.

Ο  Απόστολος Παύλος ήταν αρχικά διώκτης του Χριστιανισμού και δεν ανήκει στον κύκλο των δώδεκα μαθητών του Χριστού. Γεννημένος στην Ταρσό της Κιλικίας από εύπορους γονείς, γύρω στο 10μ.Χ., έλαβε άρτια ελληνική μόρφωση και έγινε φανατικός τηρητής  του  νόμου και εκλεκτό μέλος της παράταξης των Φαρισαίων. Η ένταξή του στην Εκκλησία έγινε με θαυμαστό τρόπο όταν πήγαινε προς τη Δαμασκό για να συλλάβει τους Χριστιανούς.

Μετά τη βάπτισή του έζησε ασκητικά  για μια τριετία και ύστερα, με κέντρο την Αντιόχεια, και καθοδηγητή αρχικά, και μετέπειτα συνοδό τον Απόστολο Βαρνάβα, ξεκίνησε τις περιοδείες του επισκεπτόμενος πρώτα την Κύπρο.

Απόστολος των εθνών και διδάσκαλος της οικουμένης και πρώτος μετά τον Χριστό ονομάστηκε ο Παύλος. Στις τέσσερις  περιοδείες του ίδρυσε τοπικές εκκλησίες από την Παλαιστίνη μέχρι την Ισπανία, απευθύνοντας σ’ αυτές τις δεκατέσσερις επιστολές του, που περιλαμβάνονται στην Καινή Διαθήκη. Στη διάδοση του λόγου του Θεού χρησιμοποίησε ως εργαλείο την ελληνική γλώσσα και φιλοσοφία και διακήρυξε την απελευθέρωση από την αμαρτία, από τη δουλεία και από την καταδυνάστευση του μωσαϊκού νόμου. Υπέφερε φυλακίσεις, ραβδισμούς, λιθοβολισμούς, ναυάγια, συκοφαντίες από Ιουδαίους και εθνικούς και κάθε είδους διώξεις. Τελικά μιμήθηκε τον Ιησού μέχρι τέλους, με το να γίνει μάρτυρας της Εκκλησίας κατά το διωγμό του Νέρωνα στη Ρώμη.

Οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος παραμένουν σταθερό παράδειγμα αδελφικής αγάπης και αληθινής ενότητας στη ζωή της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

https://www.dogma.gr

 

Post
Παράδοση Δευτέρα 06.07.2026

Όπερα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Φεστιβάλ της Περιφέρειας Κρήτης στην Γκουβερνιώτισσα

Μία ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στην τέχνη της όπεραςπροσφέρει δωρεάν στους πολίτες ηΠεριφέρεια ΚρήτηςτοΣάββατο 11 Ιουλίου 2026, στις21:00, στον αύλειο χώρο του ιστορικού Βυζαντινού ναού της«Παν

Post
Παράδοση Δευτέρα 06.07.2026

Η Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Νίκος Ξυλούρης – Ο Αρχάγγελος της Κρήτης» σε Αρχάνες, Φραγκοκάστελλο και Ιεράπετρα

Η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο των πολιτιστικών της δράσεων για την ανάδειξη της κρητικής πολιτιστικής κληρονομιάς και με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου λυράρη και ερμην

Post
Παράδοση Δευτέρα 06.07.2026

«ΣτοχαστΙΤΕ»: Την Τετάρτη 8 Ιουλίου η εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων ΙΤΕ

Ο Σύλλογος Φίλων ΙΤΕ ( Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας), παράλληλα με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του, εγκαινιάζει και μια νέα σειρά εκδηλώσεων, συζήτησης και αναστοχασμού, κάτω από το γενικό τίτλο «