Image
Πέμπτη 04 Ιουνίου 2020 10:27 Είς Υγείαν

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα έρευνας για την υδροξυχλωροκίνη: Δεν αποτρέπει τη λοίμωξη Covid-19

 Μια μεγάλη διπλά τυφλή και τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα, που εξέτασε κατά πόσο η υδροξυχλωροκίνη αποτρέπει την Covid-19 (όχι αν θεραπεύει τους ήδη ασθενείς), δεν βρήκε καμία ένδειξη ότι προφυλάσσει τους ανθρώπους από το να εμφανίσουν τη λοίμωξη.

Οι Αμερικανοί και Καναδοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Μπούλγουερ του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", έκαναν τη δοκιμή σε 821 ασυμπτωματικά άτομα με μέση ηλικία 40 ετών, που είχαν εκτεθεί στον ιό, είτε επειδή ήσαν μέλη υγειονομικού προσωπικού, είτε επειδή είχαν διαγνωσμένο κρούσμα στην οικογένεια τους.

Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία να πάρουν είτε το συγκεκριμένο φάρμακο επί πέντε μέρες είτε εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), ξεκινώντας τη χορήγηση σε διάστημα έως τεσσάρων ημερών από την έκθεση στον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Το 12% όσων πήραν υδροξυχλωροκίνη, εμφάνισαν Covid-19 μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, έναντι 14% όσων είχαν πάρει ψευδοφάρμακο, μια διαφορά που θεωρείται στατιστικά μη σημαντική. Επιπλέον, περισσότεροι άνθρωποι που πήραν το φάρμακο (το 40%), ανέφεραν παρενέργειες, όπως ναυτία, στομαχική διαταραχή και διάρροια, σε σχέση με όσους είχαν πάρει πλασίμπο (16%). Δεν αναφέρθηκαν πάντως πιο σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιολογικές.

«Τα στοιχεία μας είναι σαφή ότι, μετά την έκθεση στον ιό, το φάρμακο πραγματικά δεν έχει αποτέλεσμα», δήλωσε ο δρ Μπούλγουερ. Σε εξέλιξη σε διάφορες χώρες βρίσκονται και άλλες μελέτες για τη χλωροκίνη και τη συγγενική υδροξυχλωροκίνη.

newsbeast.gr
Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 08.05.2026

ΠΟΥ: Εξαιρετικά χαμηλός ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης του χανταϊού

Ο κίνδυνος εξάπλωσης του χανταϊού για τον παγκόσμιο πληθυσμό είναι «απολύτως χαμηλός», διαβεβαίωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έπειτα από επιδημία που ξέσπασε στο κρουαζιερ

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 06.05.2026

Νεφέλη Προμπονά: «Είναι ανάγκη να επενδύσουμε στις μαίες – Χρειαζόμαστε περισσότερες στο ΕΣΥ» (vid)

Δείτε τι δήλωσε στο Press Office Online (poo.gr) η Νεφέλη Προμπονά, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μαιών – Μαιευτών Κρήτης, για την Παγκόσμια Ημέρα Μαίας.youtu.be/Ivy8bXXVrr4H Νεφέλη Προμπονά

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 06.05.2026

«Φεστιβάλ Υγείας & Δημιουργικότητας – Παγκόσμια Δράση για την Καθολική Υγειονομική Κάλυψη», 13 Μαΐου στο Πάρκο A. Παπανδρέου

Με ιδιαίτερη χαρά, ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Βασίλης Ξυπολυτάς, ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Υγείας Δήμου Κηφισιάς κ. Χρήστος Λούμπιας, σας προσκαλο