Τρίτη 31 Μαρτίου 2020 14:24 Οικονομία

ΕΦΚΑ: Μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές - Ποιους αφορά


Δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών κατά ποσοστό 25% επί του ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξής τους παρέχεται στους αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), που αντικαταστάθηκε με το άρθρο 22 του ν. 4670/2020 (A' 43), εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου του έτους 2020.

Στην περίπτωση αυτή, ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης, ορίζεται το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που έχει πράγματι καταβληθεί διά του συντελεστή 0,20.

Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με θέμα «μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που προαναφέρθηκε, δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση επιλογής υπαγωγής στο μέτρο παράτασης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 8 της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 68).

Τέλος, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δύναται να καθορίζονται η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος επιλογής, καθώς και ειδικότερα θέματα για την εφαρμογή του παρόντος.

madata.gr
Post
Οικονομία Σάββατο 20.12.2025

Β. Κικίλιας: «Ολοκληρώθηκαν πληρωμές 22,16 εκ. ευρώ για το μεταφορικό ισοδύναμο»

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμών της δράσης του Μεταφορικού Ισοδύναμου για επιβάτες και επιχειρήσεις νησιωτικών περιοχών της χώρας, με συνολικό ποσό που ανέρχεται σε 22.160.289,79 ευρώ. Από το συ

Post
Οικονομία Σάββατο 20.12.2025

Πώς πληρώνονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Αναλυτική ενημέρωση για το πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εξέδωσε η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων. Ποι

Post
Οικονομία Δευτέρα 15.12.2025

Στ. Καφούνης: Η άμεση επιβολή δασμών από το πρώτο ευρώ παραμένει κρίσιμος στόχος – Μεταβατικό βήμα αλλά όχι επαρκές το προσωρινό τέλος των 3 ευρώ

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) αξιολογεί ως θετικό, αλλά μεταβατικό και αποσπασματικό, το μέτρο επιβολής προσωρινού τέλους ύψους 3 ευρώ στα μικροδέματα χαμηλής αξίας