Τρίτη 31 Μαρτίου 2020 14:24 Οικονομία

ΕΦΚΑ: Μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές - Ποιους αφορά


Δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών κατά ποσοστό 25% επί του ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξής τους παρέχεται στους αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), που αντικαταστάθηκε με το άρθρο 22 του ν. 4670/2020 (A' 43), εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου του έτους 2020.

Στην περίπτωση αυτή, ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης, ορίζεται το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που έχει πράγματι καταβληθεί διά του συντελεστή 0,20.

Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με θέμα «μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που προαναφέρθηκε, δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση επιλογής υπαγωγής στο μέτρο παράτασης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 8 της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 68).

Τέλος, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δύναται να καθορίζονται η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος επιλογής, καθώς και ειδικότερα θέματα για την εφαρμογή του παρόντος.

madata.gr
Post
Οικονομία Κυριακή 29.03.2026

e-ΕΦΚΑ: Ρεκόρ εκδόσεων για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης – Πάνω από 500.000 κάρτες το 2025

Μαζική στροφή των ασφαλισμένων στη δωρεάν υγειονομική κάλυψη για ταξίδια σε ΕΕ, ΕΟΧ και Ελβετία. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την αναχώρησή σας. Εντυπωσιακή αύξηση κατέγραψε ο e-ΕΦΚΑ στην έκδοση

Post
Οικονομία Παρασκευή 27.03.2026

Creta Food & Drink Expo 2026: Η «καρδιά» της κρητικής διατροφής χτύπησε στο ΔΕΚΚ (vid, pics)

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων & Ποτών στην Κρήτη, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως κορυφαία στρατηγική πλατφόρμα διασύνδεσης για τον αγροδιατροφικό κλάδο.Στο Διε

Post
Οικονομία Παρασκευή 27.03.2026

Ψηφιοποιείται η άρση κατασχέσεων από την 1η Απριλίου

Αλλάζει από την 1η Απριλίου 2026 η διαδικασία άρσης κατασχέσεων για οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, με την ΑΑΔΕ να προχωρά στην πλήρη ψηφιοποίησή της. Με απόφαση του διοικητή Γιώργου Πιτσιλή (Α.