Τρίτη 31 Μαρτίου 2020 14:24 Οικονομία

ΕΦΚΑ: Μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές - Ποιους αφορά


Δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών κατά ποσοστό 25% επί του ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξής τους παρέχεται στους αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), που αντικαταστάθηκε με το άρθρο 22 του ν. 4670/2020 (A' 43), εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου του έτους 2020.

Στην περίπτωση αυτή, ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης, ορίζεται το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που έχει πράγματι καταβληθεί διά του συντελεστή 0,20.

Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με θέμα «μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που προαναφέρθηκε, δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση επιλογής υπαγωγής στο μέτρο παράτασης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 8 της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 68).

Τέλος, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δύναται να καθορίζονται η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος επιλογής, καθώς και ειδικότερα θέματα για την εφαρμογή του παρόντος.

madata.gr
Post
Οικονομία Πέμπτη 02.07.2026

Σεμινάριο - ΕΦΕΤ: Πρόγραμμα Υγιεινής και Ασφάλειας τροφίμων

Ειδικό σεμινάριο υποχρεωτικής κατάρτισης για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις τροφίμων διοργανώνει το ΚΕΚ Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Υλοποιείται αποκλειστικά εξ αποστάσεως με σύγχρονη τηλεκατάρτιση και απευ

Post
Οικονομία Πέμπτη 02.07.2026

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,1% υποχώρησε η ανεργία τον Μάιο – Μειώθηκαν οι άνεργοι κατά 48.000 σε έναν μήνα

Η ανεργία στην Ελλάδα υποχώρησε στο 8,1% τον Μάιο του 2026, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο από το αναθεωρημένο 9,1% τ

Post
Οικονομία Τετάρτη 01.07.2026

Επίδομα 150 ευρώ ανά παιδί: Γιατί δεν πληρώθηκαν όλοι οι δικαιούχοι – Οι απαντήσεις της ΑΑΔΕ

Αναλυτικές διευκρινίσεις για το έκτακτο επίδομα των 150 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο παρέχει η ΑΑΔΕ, απαντώντας στα συχνότερα ερωτήματα των δικαιούχων μετά την ολοκλήρωση της πρώτης πληρωμής. Ο οδηγός εξ