Image
Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019 19:22 Πολιτική

Αυγενάκης: Η ΕΟΕ αποδέχεται τη θέσπιση ανώτατου ορίου ηλικίας στις Ομοσπονδίες

Στην εκτίμηση πως η αντιπρόταση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για θέσπιση ορίου ηλικίας 75 ετών, στην εκλογή προέδρων και εκτελεστικών μελών των Αθλητικών Ομοσπονδιών, αποτελεί επί της ουσίας αποδοχή της θέσπισης ανώτατου ορίου ηλικίας, προχώρησε ο Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ολοκληρώθηκε σήμερα (13/11) η συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε ότι η διάταξη που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, βρίσκεται σε πλήρη συμμόρφωση με το καταστατικό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και στο σημείο αυτό προχώρησε στην πρόταση περί θέσπισης αντίστοιχων ορίων και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, κάτι που δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

Το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του κ. Αυγενάκη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνει: «Χθες, δημοσιεύθηκε ότι μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΟΕ, Σπύρου Καπράλου, που εξασφάλισε την συντριπτική πλειοψηφία των παραγόντων των ομοσπονδιών, κατατίθεται εναλλακτική πρόταση στο νομοσχέδιο Αυγενάκη.

Η πρόταση του κ. Καπράλου είναι να δεχτεί την κατάργηση του αριθμού των θητειών και να ανεβάσει το όριο ηλικίας των παραγόντων από τα 70 στα 75 χρόνια.

Ουσιαστικά, η ΕΟΕ αποδέχεται τη θέσπιση ανώτατου ορίου ηλικίας.

Μάλιστα, ο κ. Καπράλος προχθές, σε αυτή την αίθουσα, παραδέχτηκε ότι οι σχετικές συστάσεις της ΔΟΕ χρονολογούνται από πενταετίας τουλάχιστον. Τι ζητά λοιπόν η ΔΟΕ; Θέσπιση ηλικιακών ορίων και όρια ηλικίας.

Τι προβλέπει το Καταστατικό της ΔΟΕ;

  1. ηλικιακό όριο 70 ετών
  2. τρεις θητείες για τον πρόεδρο,
  3. δύο θητείες για τα εκτελεστικά μέλη και δικαίωμα επανεκλογής, μετά από μία παύση.

Την ίδια ώρα υπάρχουν θητείες σε πολλές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, που έχουν εφαρμόσει όρια ηλικίας ή/και όρια θητειών.

Για παράδειγμα:

  • η Βραζιλία (όχι περισσότερες από δύο θητείες),
  • οι ΗΠΑ (όχι περισσότερες από δύο θητείες),
  • η Νέα Ζηλανδία (όχι περισσότερες από τρεις θητείες),
  • η Ελβετία (όχι περισσότερες από τρεις θητείες),
  • η Ιρλανδία (όχι περισσότερες από τρεις θητείες),
  • η Γερμανία (ανώτατο όριο ηλικίας τα 70 έτη),
  • η Γαλλία (ανώτατο όριο ηλικίας τα 70 έτη)

Αυτά, λοιπόν, εμείς εισάγουμε με το παρόν νομοσχέδιο. Η διάταξη είναι σε πλήρη συμμόρφωση με το Καταστατικό της ΔΟΕ».

Μήπως, λοιπόν, με βάση όσα προανέφερα για τη ΔΟΕ και για τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές άλλων χωρών, θα πρέπει να εξετάσουμε και το γεγονός της θέσπισης θητειών και ορίου ηλικίας και στην ΕΟΕ;», διερωτήθηκε ο κ. Αυγενάκης.

Η αναφορά του υφυπουργού Αθλητισμού περί επέκτασης των θητειών και του ορίου ηλικίας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει προκαλέσει αίσθηση, αφού ως τώρα δεν είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα και το σχέδιο νόμου αναφέρεται μόνο στις Αθλητικές Ομοσπονδίες. Το κατά πόσον η πρόταση αυτή θα γίνει πράξη, θα φανεί την Παρασκευή (15/11), κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, αφού θα πρέπει να προστεθεί σχετική διάταξη.

 

newsbeast.gr
Post
Πολιτική Δευτέρα 22.06.2026

Β. Κικίλιας: «Έχουμε έναν πραγματικό αντίπαλο: τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας»

«Έχουμε έναν πραγματικό αντίπαλο: τα υπαρκτά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Η αισιοδοξία μου δεν στηρίζεται στις δημοσκοπήσεις. Στηρίζεται στο έργο. Ο πολίτης ενδιαφέρεται για μετρήσιμα απο

Post
Πολιτική Δευτέρα 22.06.2026

Αυγενάκης: «Ώρα για ένα σύγχρονο και δίκαιο πλαίσιο στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών»

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου πλαισίου στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών αναδεικνύει με κοινοβουλευτική του παρέμβασηο Βουλευτής Ν. Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας και πρ.

Post
Πολιτική Σάββατο 20.06.2026

Χρίστος Δήμας: Κοινή βούληση Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας για τον διάδρομο Μαύρης Θάλασσας – Αιγαίου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η 3η συνάντηση για την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Άξονα Μεταφορών Μαύρης Θάλασσας – Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας και