Κυριακή 18 Αυγούστου 2019 11:00 Παράδες

Τι σημαίνει στην πράξη η θέσπιση πλαφόν στις υψηλές συντάξεις


Αμυντικό μέτρο με στόχο να αποφευχθεί η έκδοση μερικών χιλιάδων συντάξεων της τάξεως των πολλών χιλιάδων ευρώ συνιστά στην πράξη η θέσπιση του πλαφόν των 4608 ευρώ για το άθροισμα των συντάξεων που θα εκδοθούν από εδώ και στο εξής ή εκδόθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων, δεν θα υπάρξει καμία απολύτως επίπτωση λόγω του υφιστάμενου πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές. Οι θιγόμενοι –κυρίως ασφαλισμένοι σε ταμεία εργαζομένων ΔΕΚΟ, νομικών και δημοσιογράφων- θεωρείται βέβαιο ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια με στόχο τη διεκδίκηση των ασφαλιστικών εισφορών που πλήρωναν επί σειρά ετών και τώρα θα αποδειχθεί ότι αυτό έγινε χωρίς αντίκρισμα.

Γιατί δεν επηρεάζεται από τη θέσπιση πλαφόν η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών ασφαλισμένων; Διότι ο νόμος Κατρούγκαλου, ούτως ή άλλως περιείχε «έμμεσο» πλαφόν στη σύνταξη μέσα από τη θέσπιση κόφτη στις ασφαλιστικές εισφορές. Οι ασφαλιστέες αποδοχές (δηλαδή το ποσό επί του οποίου μπορούν να υπολογιστούν και να καταλογιστούν ασφαλιστικές εισφορές) έχει οριστεί στο 10 πλάσιο του κατώτατου μισθού όπως αυτός διαμορφώνεται και ισχύει. Σήμερα, ανέρχεται στα 650 ευρώ άρα οι μέγιστες μηνιαίες ασφαλιστέες αποδοχές διαμορφώνονται στα 6500 ευρώ τον μήνα. Ακόμη και στην ακραία περίπτωση, που κάποιος καταφέρει να φτάσει τις συντάξιμες αποδοχές του στα 6500 ευρώ (σ.σ για να συμβεί αυτό θα πρέπει για όλο τον εργασιακό του βίο να έχει αποδοχές αυτού του ύψους) τότε η σύνταξή του με τους ισχύοντες συντελεστές υπολογισμού θα διαμορφωθεί ως εξής:

1.       Με 30 χρόνια προϋπηρεσίας, στα 2797 ευρώ μαζί με την επικουρική

2.       Με 35 χρόνια προϋπηρεσίας, στα 3389 ευρώ μαζί με την επικουρική

3.       Με 40 χρόνια προϋπηρεσίας στα 4075 ευρώ μαζί με την επικουρική

4.       Με 42 χρόνια προϋπηρεσίας στα 4375 ευρώ μαζί με την επικουρική και

5.       Με 44 χρόνια προϋπηρεσία στα 4674 ευρώ μαζί με την επικουρική

Άρα, με το ισχύον σύστημα, μπορούν να θιγούν μόνο όσοι ασφαλίζονται για περισσότερα από 44 χρόνια με μέσο όρο αποδοχών άνω των 6500 ευρώ μηνιαίως. Πόσοι θα είναι αυτοί; Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Εργασίας είναι αν θα θελήσει να αυξήσει τους συντελεστές αναπλήρωσης για όσους εργάζονται περισσότερα από 20-25 χρόνια προκειμένου να δημιουργήσει κίνητρο ασφάλισης. Σε μια τέτοια περίπτωση, ενδεχομένως να χρειαστεί και επανεξέταση του «κόφτη». Βέβαια, επειδή αυτός είναι συνδεδεμένος με την εθνική σύνταξη (η οποία με τη σειρά της είναι συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας, τον πληθωρισμό αλλά και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού) και το πλαφόν στις συντάξεις μπορεί να διαφοροποιείται σε βάθος χρόνου.

Αυτοί που θα θιγούν από το πλαφόν είναι μερικές χιλιάδες ασφαλισμένοι για τους οποίους δεν υπήρχε πλαφόν στις ασφαλιστικές τους εισφορές πριν από το 2016 οπότε και ενεργοποιήθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Ελλείψει πλαφόν, πλήρωναν εισφορές για το σύνολο των αμοιβών τους με αποτέλεσμα να προκύπτουν και οι πολύ υψηλές συντάξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Στέλεχος για παράδειγμα με συντάξιμες αποδοχές 15.000 ευρώ τον μήνα, βγάζει σύνταξη 10315 ευρώ μαζί με το επικουρικό. Όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, θα υποστούν τη μείωση της σύνταξης με βάση το πλαφόν που ορίστηκε. Η προσφυγή στα δικαστήρια από την πλευρά τους θεωρείται δεδομένη (σ.σ έχουν ήδη υπάρξει προσφυγές) οπότε η δικαιοσύνη θα είναι αυτή που θα κρίνει αν πρέπει να υπάρξει επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλλει αλλά και το ποιο θα είναι το χρονικό διάστημα στο οποίο θα αφορά αυτή η επιστροφή. 

 

 

.thetoc

 
Post
Παράδες Δευτέρα 03.08.2020

Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Επιδότηση έως 85% και 50.000 ευρώ ανά σπίτι - Ποιες εργασίες αφορά

Επιδότηση μέχρι 85% του κόστους των επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες και μέχρι 50.000 ευρώ ανά σπίτι προβλέπει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργ ...

Post
Παράδες Δευτέρα 03.08.2020

Η Κομισιόν ενέκρινε το ελληνικό τροποποιημένο καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 2 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για την Ελλάδα το τροποποιημένο καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό, εκτιμώντας ότι από ...

Post
Παράδες Δευτέρα 03.08.2020

ΕΝΦΙΑ: Πόσο θα πληρώσετε φέτος - Εξόφληση σε έξι μηνιαίες δόσεις

Στα επίπεδα στα οποία διαμορφώθηκαν το 2019 θα ανέλθουν και φέτος τα ποσά του ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες των ακινήτων της χώρας. Αναλυτικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 47 ...