Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019 14:25 Παράδοση

Πού βρίσκεται ο τάφος της Παναγίας


Ποια ήταν η ζωή της Παναγίας; Που βρίσκεται ο τάφος Της; Γιατί δεν βρέθηκε ποτέ το σώμα Της; Αυτές είναι τρείς βασικές ερωτήσεις τις απαντήσεις των οποίων γνωρίζουν λίγοι. Η Μαριάμ όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, πριν εξελληνιστεί σε Μαρία, ήταν η μονάκριβη κόρη ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, της Άννας και του Ιωακείμ.

Κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Παναγία κοιμήθηκε στα Ιεροσόλυμα και τάφηκε στην Γεσθημανή, δέκα χρόνια μετά τη Σταύρωση του Ιησού. Τρείς μέρες μετά το θάνατό Της, μετέστη στον ουρανό.

Αρκετά χρόνια μετά την μετάσταση Της , διατυπώθηκαν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το μέρος που είχε ταφεί η Παναγία μητέρα του Ιησού. Η επίσημη εκκλησιαστική ιστορία αποδέχθηκε το γεγονός ότι ο τάφος ήταν στη Γεσθημανή, ήδη από τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αμφισβητώντας το γεγονός, προσπάθησε να μεταθέσει την τοποθεσία του τάφου, χρησιμοποιώντας ως τεκμήριο εκκλησιαστικά κείμενα που, κατα την Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν αποδείκνυαν την εγκυρότητα των όσων έγραφαν.

Οι περισσότεροι κληρικοί της Εκκλησίας μας υποστηρίζουν την παραδοσιακή εκδοχή, ότι δηλαδή η Παναγία πέθανε και τάφηκε στη Γεσθημανή, βασιζόμενοι στα κείμενα των υμνογράφων της Εκκλησίας.

Διάφοροι κανόνες γνωστών ποιητών, ύμνοι αφανών και επιφανών υμνογράφων και άλλα έργα της θρησκευτικής ιστορίας, αλλά και οι ευαγγελιστές Ματθαίος και Μάρκος αναφέρονται στον ίδιο τόπο.

Ο ναός έχει τριάντα μέτρα μήκος και οκτώ μέτρα πλάτος. Είναι λαξεμένος σε τετράγωνο βράχο, με κοίλωμα ενός μέτρου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

Όταν εκοιμήθη, με ψαλμούς και ύμνους την τοποθέτησαν στο μνήμα της στη Γεσθημανή. Ο μοναδικός που δεν ήταν παρών στο γεγονός ήταν ο Απόστολος Θωμάς.

Λέει η παράδοση πως όταν η νεφέλη, το σύννεφο δηλαδή, μετέφερε τον Θωμά στη Γεσθημανή συνάντησε την Θεοτόκο την στιγμή της ανόδου Της στον ουρανό.

Εκείνη του χάρισε την ζώνη Της για να μπορεί να αποδείξει την συνάντησή τους.

Όταν ο Θωμάς πήγε και εξιστόρησε το γεγονός στους υπόλοιπους Αποστόλους, άνοιξαν τον τάφο και είδαν πως το σώμα έλειπε.

dogma

 

 
Post
Παράδοση Πέμπτη 06.08.2026

Στο Μάραθος θα βρεθεί αύριο η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Μαλεβιζίου

Στο Μάραθος θα βρεθεί αύριο Παρασκευή, 7 Αυγούστου στις 21.00, η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Μαλεβιζίου με το έργο "Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου..." του Μανόλη Κορρέ σε σκηνοθεσία του Δομήνικου

Post
Παράδοση Τετάρτη 05.08.2026

Πανήγυρις Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κάτω Βάθεια

Η Ενορία Κάτω Βάθειας τιμά και φέτος με λαμπρότητα την μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, με διήμερο πρόγραμμα ιερών ακολουθιών και την παρουσία εξέχοντων εκκλησιαστικών προσώπων.

Post
Παράδοση Τετάρτη 05.08.2026

Έρχεται η 8η Γιορτή Μπανάνας στην Άρβη με τη στήριξη του Δήμου Βιάννου

Το φρούτο που αποτελεί ένα από τα σήματα κατατεθέν για τη Βιάννο, η μπανάνα Άρβης, έρχεται και φέτος στο επίκεντρο μέσα από την 8η Γιορτή Μπανάνας που «ανοίγει τις πύλες της» στο Λιμάνι τη