Image
Παρασκευή 09 Μαΐου 2025 19:00 Πολιτική

Παρουσία ΥΕΘΑ Ν. Δένδια στην Ημερίδα «Η συμβολή των Φιλελλήνων στη Δημιουργία του Ελληνικού Τακτικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού»

 Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα, Παρασκευή 9 Μαΐου 2025, στην Ημερίδα «Η συμβολή των Φιλελλήνων στη Δημιουργία του Ελληνικού Τακτικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού», την οποία συνδιοργάνωσαν η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) και το Μουσείο Φιλελληνισμού. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΣΣΕ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε προηγουμένως την επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. κ. Αντώνιος. Στη συνέχεια, ερρίφθησαν 9 χαιρετιστήριοι τιμητικοί κανονιοβολισμοί στη μνήμη των Φιλελλήνων και έλαβε χώρα η κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολούθως, ο Υπουργός μετέβη στο Αμφιθέατρο «Υποστράτηγος Αλέξανδρος Ξηρός, όπου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα, στην οποία τιμήθηκαν 25 απόγονοι σημαντικών Φιλελλήνων για τη συνεισφορά των προγόνων τους στον Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία.

Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Βουλευτής Γιάννης Τραγάκης.

Εκ μέρους της στρατιωτικής ηγεσίας παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, Εκπρόσωποι των Αρχηγών ΓΕΝ και ΓΕΑ, καθώς και ο Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Υποστράτηγος Αναστάσιος Πολύχρονος, Επίτιμοι Αρχηγοί, εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και Ευέλπιδες.

Παρευρέθησαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Μιχάλης Τιβέριος, ο Δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτριος Εμμανουηλίδης, ο Πρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου Αναθεωρητής Α’ Μιχαήλ Τσίλογλου, Πρέσβεις και εκπρόσωποι διπλωματικών αντιπροσωπειών των χωρών προέλευσης των τιμώμενων Φιλελλήνων, ο Διευθυντής της Διπλωματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Μιχαήλ Διάμεσης, Ακόλουθοι Πρεσβείας, Στρατιωτικοί Ακόλουθοι, Ακόλουθοι Άμυνας, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Σπυρίδων Διαμαντόπουλος, ο Δήμαρχος Βύρωνα Αλέξιος Σωτηρόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα Χρήστος Γιαννόπουλος, ο Κοσμήτορας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Καθηγητής Γιώργος Καϊμακάμης, Καθηγητές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της Εταιρίας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό / Μουσείο Φιλελληνισμού Κωνσταντίνος Βελέντζας και εκπρόσωποι ιδρυμάτων και φορέων.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε στον χαιρετισμό του:

«Με βαθύ σεβασμό και αίσθηση ιστορικού χρέους χαιρετίζω τους συμμετέχοντες στη σημερινή εξαιρετική ημερίδα, η οποία είναι αφιερωμένη στη συμβολή των Φιλελλήνων στη συγκρότηση του τακτικού Ελληνικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Φιλελληνισμός αναδεικνύεται ως ένα διαχρονικό κύμα της ιστορίας που τροφοδοτείται από την πνευματική ακτινοβολία των προγόνων μας.

Μνημονεύοντας αυτούς τους ευγενείς ανθρώπους οι οποίοι, διαπνεόμενοι από τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, προσέφεραν τις γνώσεις τους, την περιουσία τους και, σε πολλές περιπτώσεις, την ίδια τους τη ζωή, τιμάμε όχι μόνο τη μνήμη τους, αλλά και τις διαχρονικές αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το σύγχρονο ελληνικό κράτος.

Είναι μεγάλη τιμή για μένα που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων για να αποτίσουμε όλοι μαζί φόρο τιμής σε αυτούς που, έστω κι αν δεν είχαν ελληνικό αίμα στις φλέβες τους, συνέβαλαν το ίδιο, αν όχι πιο αποφασιστικά, στην ελευθερία της Πατρίδας μας. Δηλαδή τους Φιλέλληνες. Ανθρώπους που προσηλώθηκαν σε κάτι πολύ ευρύτερο, στις παγκόσμιες αξίες, με κυρίαρχη ανάμεσα σε αυτές την Ελευθερία.

Οι αξίες αυτές πρωτοεμφανίζονται ως αξιακό πλαίσιο ύπαρξης στην ελληνική αρχαιότητα, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, στην εξέλιξή τους υπερβαίνουν κατά πολύ, σε μέγεθος, σε επιρροή, τη νέα Ελλάδα.

Οι αρχές αυτές επέστρεψαν στην Ελλάδα του 19ου αιώνα για να δοκιμαστούν, ενισχυμένες από τον Κλασικισμό και τον Διαφωτισμό, απέναντι στην τυραννία μιας δύουσας αυτοκρατορίας.

Έχω πει επανειλημμένως, και νομίζω και σε αυτή την αίθουσα, ότι μαζί με το ιταλικό Risorgimento, η Ελληνική Επανάσταση είναι ίσως η πιο λαμπρή έκφανση του Ρομαντισμού τον 19ο αιώνα.

Στο πεδίο αυτό, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της Ευρώπης – ακόμα και άνθρωποι που πολέμησαν πριν από ελάχιστα χρόνια στους ναπολεόντειους πολέμους σε αντίθετα στρατόπεδα – ένωσαν τις δυνάμεις τους εν ονόματι αυτών των αξιών για να δημιουργήσουν ένα νέο εθνικό κράτος, τη νέα Ελλάδα.

Αποκορύφωση αυτής της συστράτευσης και επιβεβαίωση των προσπαθειών τους αποτέλεσε η Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που στόλοι υπερδυνάμεων της εποχής συμπαρατάσσονται όχι επ’ ονόματι στενών στρατηγικών συμφερόντων των χωρών τους.

Το φιλελληνικό κίνημα δεν εκδηλώθηκε μόνο με δηλώσεις ή διακηρύξεις, παρότι και αυτές ήταν εξαιρετικά σημαντικές. Απέκτησε σάρκα και οστά μέσα από τις πράξεις και τις θυσίες συγκεκριμένων ανδρών.

Οι Στρατηγοί Richard Church, Karl Friedrich Leberecht von Normann, Charles Nicolas Fabvier, ο Πλοίαρχος Frank Abney Hastings, οι Υπολοχαγοί Joseph Baleste και Olivier Voutier, καθώς και πολλοί άλλοι - οι οποίοι είναι ονόματα που εμείς ερχόμαστε σε επαφή μέσα από τα σχολικά μας βιβλία - δεν παρέμειναν απλοί θεατές ή εκπαιδευτές, συνδέθηκαν με τον Αγώνα, δημιούργησαν τον τακτικό Ελληνικό Στρατό, δημιούργησαν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αρκετοί έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν την προσπάθεια.

Ευρισκόμενος σήμερα εδώ, στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το λίκνο των αυριανών Αξιωματικών και ηγητόρων του Στρατού μας, θέλω να τους μεταδώσω την ευθύνη που έχουν ως οι φυσικοί διάδοχοι της προσπάθειας αυτών των ανθρώπων.

Γιατί εσάς, αγαπητοί μου Ευέλπιδες, σας δεσμεύει το ιστορικό χρέος της συνέχειας. Υπάρχει ένας ενδιαφέρων στίχος στον «Δωδεκάλογο του Γύφτου», στον δωδέκατο λόγο του Παλαμά: «(Το Χρέος) μένει· κι ας αλλάζουν οι καιροί».

Η παρακαταθήκη των Φιλελλήνων που συνέβαλαν στην Ανεξαρτησία μας παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής παράδοσής μας και περίτρανη απόδειξη της ισχύος των κοινών ιδεών της ανθρωπότητας.

Σας ευχαριστώ».

Post
Πολιτική Παρασκευή 09.05.2025

Ένταση στη Βουλή με πρωταγωνίστρια την Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κουνούσε το δάχτυλο ενώ «καθυστέρησε 1 ώρα»

Η διαχείριση χρόνου ίσως δεν είναι το φόρτε της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας η οποία δεν ακολουθεί τον Κανονισμό της Βουλής σε σχέση με τον χρόνο ομιλίας, αλλά και για τη συνέπεια αναφορικά με την

Post
Πολιτική Παρασκευή 09.05.2025

Βασίλης Κικίλιας από Τήνο: «Δημοπρατείται έργο (master plan) 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμένα της Τήνου»

«Ανακοινώνω ότι στις 5 Ιουνίου δημοπρατείται ένα έργο (master plan) 2,5 εκατομμυρίων ευρώ (2.500.000 €) για πέντε σημεία αναβάθμισης του κεντρικού λιμένα της Τήνου και θα υλοποιηθεί, καλώς

Post
Πολιτική Παρασκευή 09.05.2025

Χρίστος Δήμας: Το Φράγμα Πλακιώτισσας μπορεί να αυξήσει έως και 70% την αγροτική παραγωγή στη Μεσαρά

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για τη δημοπράτηση των δικτύων άρδευσης από το Φράγμα της Πλακιώτισσας στη Μεσαρά Κρήτης, όπως ανακοίνωσε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα, με τον Υπουργό Υποδ