Image
Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 12:44 Είς Υγείαν

Φάρμακα για εγκύους «ύποπτα» για καρκίνο - Άμεση απόσυρση με εντολή ΕΜΑ

Τα σκευάσματα καπροϊκής υδροξυπρογεστερόνης πρόκειται να ανασταλούν από την αγορά της ΕΕ σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), η PRAC, συνέστησε την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας των σκευασμάτων που περιέχουν καπροϊκή 17-υδροξυπρογεστερόνη (17-OHPC) στην ΕΕ. Η απόφαση προέκυψε κατόπιν ερευνητικής ανασκόπησης, που έδειξε ότι οι άνθρωποι που εκτέθηκαν ενδομητρίως στην 17-OHPC ενδέχεται να έχουν έναν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν εκτεθεί σε αυτά τα σκευάσματα.

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω σκευάσματα χρησιμοποιούνταν σε ορισμένα κράτη της ΕΕ για την πρόληψη αποβολών ή πρόωρου τοκετού σε έγκυες γυναίκες, καθώς και για τη θεραπεία διαφόρων γυναικολογικών διαταραχών και ζητήματα γονιμότητας, συμπεριλαμβανόμενων διαταραχών που προκαλούνται από την έλλειψη προγεστερόνης. Η PRAC ανέλυσε μια σειρά μελετών, που έδειξαν ότι η 17-OHPC είναι αναποτελεσματική στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού, χαρακτηρίζοντας παράλληλα περιορισμένα και τα στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά της σε άλλες εγκεκριμένες χρήσεις.

Η ανασκόπηση περιλάμβανε αποτελέσματα από μια μεγάλη μελέτη, διάρκειας 50 ετών, η οποία έδειξε ότι άτομα που εκτέθηκαν ενδομητρίως στην 17-OHPC αντιμετώπιζαν ενδεχομένως αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με άτομα που δεν εκτέθηκαν στην ουσία. Μια άλλη μελέτη, που περιλάμβανε πάνω από 1.700 έγκυες γυναίκες με ιστορικό πρόωρου τοκετού, ανέδειξε ότι η 17-OHPC δεν είναι περισσότερο αποτελεσματική από το placebo (μία εικονική θεραπεία) στην πρόληψη των επαναλαμβανόμενων πρόωρων τοκετών ή ιατρικών επιπλοκών λόγω της προωρότητας σε νεογέννητα. Η Επιτροπή ανέλυσε επίσης 2 δημοσιευμένες μετα-αναλύσεις, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι η 17-OHPC δεν είναι αποτελεσματική στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού. Στην ανασκόπηση συμμετείχαν εμπειρογνώμονες μαιευτικής, γυναικολογίας και θεραπείας της υπογονιμότητας, καθώς και αντιπρόσωποι ασθενών.

 Λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία που εγέρθηκε από τον πιθανό κίνδυνο καρκίνου σε ασθενείς που εκτέθηκαν στην 17-OHPC ενδομητρίως και, σε συνδυασμό με τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της 17-OHPC στις εγκεκριμένες χρήσεις της, η PRAC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη της 17-OHPC δεν υπερτερούν των κινδύνων σε οποιαδήποτε εγκεκριμένη χρήση. Ως εκ τούτου και παρά τους πιθανούς περιορισμούς της μελέτης, η Επιτροπή συστήνει την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας αυτών των σκευασμάτων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές θεραπείας.

Περισσότερα για το φάρμακο

Η καπροϊκή 17-υδροξυπρογεστερόνη (17-OHPC) είναι μία συνθετική μορφή της υδροξυπρογεστερόνης η οποία ανευρίσκεται φυσικά στο σώμα και παράγεται από την προγεστερόνη. Η προγεστερόνη συμμετέχει στην προετοιμασία του ενδομητρίου (της επένδυσης της μήτρας) για εγκυμοσύνη και τη διατήρησή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πιστεύεται ότι η 17-OHPC προσδένεται σε υποδοχείς (στόχους) σε κύτταρα τα οποία φυσιολογικά τα έχει ως στόχο η προγεστερόνη. Αυτό αναμενόταν να μειώσει τον κίνδυνο της αποβολής ή του πρόωρου τοκετού σε έγκυες γυναίκες και να βοηθήσει στη θεραπεία συγκεκριμένων διαταραχών γονιμότητας και γυναικολογικών διαταραχών οι οποίες σχετίζονται με έλλειψη προγεστερόνης. Η 17-OHPC έχει διαφορετικές φαρμακολογικές ιδιότητες από την προγεστερόνη.

Η 17-OHPC είναι διαθέσιμη ως διάλυμα για ένεση. Εντός της ΕΕ, το φάρμακο είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο στην Αυστρία, τη Γαλλία και την Ιταλία με τα εμπορικά ονόματα Proluton Depot, Progesterone Retard Pharlon και Lentogest.

dnews.


Post
Είς Υγείαν Τρίτη 18.06.2024

Η. Μόσιαλος: «Η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής»

Στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Brian Abel-Smith και επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγ

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 14.06.2024

Ποιες φυτικές τροφές συνδέονται με καρδιακή νόσο και σχετιζόμενους θανάτους

Μια διατροφή με βάση τα φυτά επαινείται για τα οφέλη της στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών. Ωστόσο, ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα εξαιρετικά επε

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 10.06.2024

Κοκκύτης: Συμπτώματα, μετάδοση – Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε

Τι είναι ο κοκκύτης; Ο κοκκύτης είναι μια άκρως λοιμώδης νόσος που οφείλεται σε βακτήριο και προσβάλλει τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς. Ο κοκκύτης οφείλεται σε βακτήρια τα οποία υπάρχουν στο στόμ