Image
Τρίτη 30 Μαΐου 2023 10:50 Οικονομία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Μέχρι πότε θα γίνεται η υποβολή στα δικαιολογητικά

Τέλος χρόνου για χιλιάδες επιχειρήσεις που πρέπει να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπει το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Οσοι δεν το πράξουν θα κληθούν να επιστρέψουν το σύνολο του κρατικού δανείου εφάπαξ και εντόκως. Οπως προκύπτει από την τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, όσοι επιχειρηματίες δεν υποβάλουν δικαιολογητικά μέχρι τις 31 Μαΐου 2023 ή τα δικαιολογητικά δεν αποδεικνύουν ότι τήρησαν τον όρο της απασχόλησης εργαζομένων, τότε δεν ισχύουν οι παρατάσεις και επί του επιστρεπτέου ποσού που βεβαιώθηκε έως τις 2 Νοεμβρίου 2022 επιβάλλονται τόκοι από την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Σημειώνεται ότι την πρώτη δόση της επιστρεπτέας θα την καταβάλουν στα τέλη Ιουνίου 2023.

Ειδικότερα, με την απόφαση ορίζονται τα εξής:

• Για τα ποσά που βεβαιώθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, η προθεσμία καταβολής παρατείνεται έως την 30ή Ιουνίου 2023.

• Σε περίπτωση βεβαίωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων διενεργείται εκ νέου υπολογισμός.

• Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Εκπτωσης (ΑΦΕΚ) από τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης. Σε αυτή την περίπτωση το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής «κουρεύεται» έως 75% και εξοφλείται σε 96 άτοκες δόσεις. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

• Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Εκπτωσης (ΑΦΕΚ) από τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης.

Κλείσιμο
• Ο νέος τίτλος είσπραξης εξοφλείται σε 96 άτοκες δόσεις.

• Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

• Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, η παράταση θεωρείται ως μη χορηγηθείσα και επιβάλλεται τόκος επί του ποσού που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, από 1ης Δεκεμβρίου 2022.

Πηγή: protothema.gr

Post
Οικονομία Κυριακή 11.05.2025

Σχέδιο Ανάκαμψη χωρίς λεφτά: ΑΕΙ και ασφάλεια, αξιολόγηση Δημοσίου, περιοδίες

Καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποφασίσει προς το παρόν ότι τα όποια νέα οικονομικά μέτρα θα τα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, το «Σχέδιο Ανάκαμψη» μοιάζει να μπαίνει

Post
Οικονομία Κυριακή 11.05.2025

Συντάξεις: Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα για τους συνταξιούχους

Οι συνταξιούχοι αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Από το συνολικό πακέτο μέτρων, 250 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την υποστήριξή τους. Το μέτρο που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσο

Post
Οικονομία Σάββατο 10.05.2025

Τουρισμός: Γιατί θα «εξαφανιστούν» 5 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα φέτος;

Η Ελλάδα, προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες, κυρίως από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Το 2025 αναδεικνύεται ως μια χρονιά καμπής για τον τουρισμό, όχι λόγω κάμψη