Image
Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 10:30 Εκτός Ελλάδος

Γιατί άλλαξε ξαφνικά στάση ο Ερντογάν και επιχειρεί να συσφίξει τις σχέσεις με την Ελλάδα

Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτέλεσε την ιδανική αφορμή προκειμένου να επιβεβαιωθεί στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο η αλλαγή πολιτικής της Άγκυρας έναντι της χώρας μας. Πέραν της θερμής επιστολής του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια που διαβεβαίωνε πως «οι σχέσεις καλής γειτονίας που υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου θα παγιωθούν», η κίνηση στην οποία προέβη ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέπληξε τις διπλωματικές υπηρεσίες μας.

Εκτός από τα τυπικά συγχαρητήρια προς την ομόλογό του Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έστειλε και προσωπική επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με ευχαριστίες για την αλληλεγγύη που έδειξε η ελληνική κυβέρνηση στα χιλιάδες θύματα των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου, υποσχόμενος βελτίωση των σχέσεων το προσεχές διάστημα. Κι όλα αυτά την ημέρα που γιορτάζουμε το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821 που οδήγησε στην αποτίναξη από τον οθωμανικό ζυγό.

Οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται μονάχα για κινήσεις εντυπωσιασμού ενόψει των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας στις 14 Μαΐου, αλλά για στροφή 180 μοιρών της Άγκυρας που θεωρεί ότι τη συμφέρει περισσότερο στην παρούσα φάση να έχει καλές σχέσεις με εμάς, παρά να βρίσκεται σε οξεία αντιπαράθεση εκτοξεύοντας απειλές πολέμου.

Στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας έχουν συνυπολογίσει τί έχουν να κερδίσουν και τί έχουν να χάσουν με κάθε επιλογή και προτίμησαν τον κατευνασμό, κάτι στο οποίο βέβαια διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ο καταστροφικός σεισμός του περασμένου μήνα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, το γεγονός ότι η Αθήνα εξοπλίζεται με όπλα τελευταίας τεχνολογίας ανατρέποντας τις ισορροπίες σε αέρα και θάλασσα, καθώς επίσης και η αμερικανική πίεση ώστε να πέσουν οι τόνοι. Σημαίνων ρόλο διαδραματίζει επίσης η εύθραυστη τουρκική οικονομία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παραδέχθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο με συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ότι «έχουν μεταβληθεί οι παράμετροι της τουρκικής συμπεριφοράς απέναντί μας. Δεν υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει τοξική διατύπωση λόγου, δεν υπάρχει λεκτική επιθετικότητα, δεν υπάρχει απειλή χρήσης βίας. Έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια τουρκική συμπεριφορά».

Και μέσα σε όλα αυτά προσθέστε και το γεγονός ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την Ελλάδα για μια θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι εμείς από την πλευρά μας θα στηρίξουμε τον υποψήφιο της γείτονος για τη θέση του γενικού γραμματέα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό. Το πόσο θα διαρκέσει αυτή η νηνεμία στις σχέσεις των δύο χωρών, παραμένει άγνωστο.

madata.gr

Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 01.06.2023

Ο Ερντογάν ανακοινώνει τη νέα κυβέρνηση: Εκτός Σοϊλού, Ακάρ και Τσαβούσογλου - Ποιοι αναλαμβάνουν

Ποιους αποχαιρέτησε από το υπουργικό συμβούλιο και ποιους επιλέγει και τοποθετεί σε κρίσιμα υπουργεία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Το Σάββατο το βράδυ αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση του νέου υπουργ

Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 01.06.2023

Κιμ Γιονγκ Ουν: Εθισμένος στη νικοτίνη και το αλκοόλ φέρεται ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας

Tην κάτω... βόλτα φέρεται να έχει να πάρει ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών της Σεούλ. Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «New York P

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 31.05.2023

Τουρκία: Κατρακυλά η λίρα – Σανίδα σωτηρίας ψάχνει ο Ερντογάν

Η σύνθεση της νέας τουρκικής κυβέρνησης και τα πρώτα μέτρα για την οικονομία βρίσκονται στο επίκεντρο της αποψινής συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον εθνικιστή εταίρο του Μπαχτσελί στο προεδρικό μέγ