Image
Τετάρτη 03 Ιουνίου 2020 13:51 Παράδες

Στο "τραπέζι" κυβέρνησης – θεσμών η επιδότηση 330.000 στεγαστικών δανείων

 Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – θεσμών μπαίνει την ερχόμενη εβδομάδα η κρατική επιδότηση των στεγαστικών δανείων δανειοληπτών που πλήττονται από τον κορονοϊό, ώστε μέχρι τα τέλη του μήνα το μέτρο να έχει ψηφιστεί και να ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, την ερχόμενη Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα, τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι τράπεζες στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα επεξεργαστούν και θα σταλούν στους θεσμούς, προκειμένου να γίνει η διαπραγμάτευση για τα κριτήρια που θα διαμορφώσουν την τελική περίμετρο των δικαιούχων. Στη συνέχεια θα συμφωνηθεί το ύψος της επιδότησης και αυτή θα εγκριθεί για να περάσει στον προϋπολογισμό.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με βάση τα στοιχεία των τραπεζών έως τις 29 Φεβρουαρίου, οι δανειολήπτες που έχουν δεχτεί πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού ανέρχονται σε 1,7 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι 330.000 έχουν δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

Πρόκειται για δάνεια εξυπηρετούμενα, σε ρύθμιση και μη εξυπηρετούμενα, συνολικού ποσού 20 δισ. ευρώ. Στις κατηγορίες των εξυπηρετούμενων και των δανείων σε ρύθμιση περιλαμβάνονται 250.000 δάνεια, ενώ τα υπόλοιπα 80.000 είναι "κόκκινα".

Η τελική περίμετρος των δικαιούχων, όπως και το ύψος της επιδότησης των μηνιαίων δόσεων η οποία θα διαρκέσει μέχρι και για τρία τρίμηνα, θα καθοριστούν βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που θα συμφωνηθούν στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.

Μία πρώτη γενική εκτίμηση, η οποία φαίνεται πως σηματοδοτεί το ανώτατο ποσό το οποίο θα μπορούσε να χορηγήσει η κυβέρνηση για την επιδότηση, κατά 100% των δόσεων, και των 330.000 δανείων για διάστημα μέχρι και 9 μηνών, κάνει λόγο για ποσό περίπου 700 εκατ. ευρώ.


Στην πράξη, βεβαίως, το ποσό αυτό θα περιοριστεί σημαντικά, όχι μόνο γιατί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς (και προφανώς τα αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας που θα θέσουν) θα κρίνει την τελική περίμετρο των δικαιούχων δανειοληπτών, αλλά και επειδή η κατά 100% επιδότηση έχει αποκλειστεί από τους Θεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έχει αναφέρει ότι η επιδότηση θα υπερβαίνει κατά πολύ το 50%, ενώ το ποσοστό της θα μειώνεται ανά τρίμηνο.

Η κρατική επιδότηση των δόσεων δανείων δανειοληπτών που πλήττονται από τον κορονοϊό διευρύνει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από την κυβέρνηση, καθώς έρχεται συμπληρωματικά στην παράταση του καθεστώτος προστασίας του ν. 4605/2019 μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Μέσω της κρατικής επιδότησης, η κυβέρνηση επιδιώκει να υποστηρίξει το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν κόκκινο δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018, καθώς επίσης και να επιβραβεύσει, για πρώτη φορά, τους συνεπείς δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί επίσης από την πανδημική κρίση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την καλύτερη αντιμετώπιση θα έχουν τα εξυπηρετούμενα δάνεια (μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης της μηνιαίας δόσης ή για μεγαλύτερο διάστημα), κατόπιν τα δάνεια που βρίσκονται σε ρύθμιση που τηρείται και τελευταία τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή δεν είναι σε ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι το μέτρο της επιδότησης των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από τον κορονοϊό είναι κρίσιμο για τις τράπεζες, καθώς θα συμβάλλει σημαντικά στη συγκράτηση της δημιουργίας νέων NPLs στο "δύσκολο και ευαίσθητο" στεγαστικό χαρτοφυλάκιο.


Πηγή: typoskritis.gr
Post
Παράδες Κυριακή 12.07.2020

Αναδρομικά: Δικαίωση συνταξιούχων από το ΣτΕ για το ακάλυπτο εντεκάμηνο

Ώρα μηδέν για τα παλαιά αναδροµικά των συνταξιούχων, καθώς η πολυαναµενόµενη απόφαση της Ολοµέλειας του ΣτΕ βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναµένεται να δηµοσιευτεί εντός της εβδοµάδας, δίνοντας τέ ...

Post
Παράδες Σάββατο 11.07.2020

ΟΠΕΚΑ – Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού, τοκετού και στέγασης

Ο ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε πως έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου θα καταβληθούν στους δικαιούχους 10 επιδόματα, με τα χρήματα να αρχίσουν να φαίνονται από την Πέμπτη 30 Ιουλίου, ανάλογα με το επίδομα και την ...

Post
Παράδες Σάββατο 11.07.2020

Αυξήσεις έως 288€ σε προσωρινές συντάξεις – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Βρούτση

Έρχονται αναδρομικά από 1.152€ έως 6.912€. Ποιοι και πόσα θα πάρουν από τον Οκτώβριο. Με νομοσχέδιο Βρούτση αυξάνονται όλες οι προσωρινές συντάξεις που έχουν εκδοθεί από τις 13/05/2016 Αυξήσεις ως κ ...