Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 23:46 Κρήτη

Κρήτη: Αγωνία για τους μετασεισμούς – Ο κόσμος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός


Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας δήλωσε ο Άκης Τσελέντης και εφησύχασε το κοινό για την μετασεισμική ακολουθία αν και κάλεσε τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ιδιαίτερα κοντά σε τυχόν παραπήγματα και χαλάσματα που προκλήθηκαν από τον κύριο σεισμό.

Δύο εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι σημειώθηκε νέα δόνηση.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη (12/10) στις 12:24 έγινε σεισμός 6,3 Ρίχτερ με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο, νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης μίλησε στο Live News για την σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ωρών στην περιοχή του Λασιθίου και τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ωστόσο οι κάτοικοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Επίσης. ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ξεκαθάρισε ότι ο σημερινός σεισμός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτόν του Αρκαλοχωρίου στις 27 Σεπτεμβρίου.


«Έγινε αισθητός μέχρι και στην Κύπρο»
Όπως δήλωσε, «ο σεισμός είχε πολύ μεγάλη διάρκεια, σχεδόν 2 λεπτά, λόγω του ότι ήταν ένας σεισμός με αντίστοιχο εστιακό βάθος και μέγεθος οδηγούν σε επιφανειακά σεισμικά κύματα τα οποία έχουν μεγάλη διάρκεια.

Υπήρχε φόβος για τη δημιουργία τσουνάμι μετά από τον σεισμό, ο οποίος όμως δεν επιβεβαιώθηκε μετά από την ανάλυση των δεδομένων των Γεωδυναμικού Ινστιτούτου» .

Σημείωσε πως αν και ο νέος σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και στην Κύπρο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και εφησύχασε το κοινό για την μετασεισμική ακολουθία αν και κάλεσε τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ιδιαίτερα κοντά σε τυχόν παραπήγματα και χαλάσματα που προκλήθηκαν από τον κύριο σεισμό.

Όσων αφορά το ρήγμα της Θήβας, ανέφερε πως το μόνο που τον ανησυχεί είναι πως η Θήβα είναι μια πόλη που δεν είναι έτοιμη από απόψη στατικότητας κτηρίων και υποδομών για μεγάλο σεισμό. 

«Έχει ταρακουνηθεί και όλο το νότιο Αιγαίο»
Νωρίτερα, στο MEGA είχε μιλήσει και ο  Ευθύμιος Λέκκας. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε πως πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο ενώ εξαιτίας των Ρίχτερ δόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι:

«Έχουμε εκδώσει ανακοίνωση για τσουνάμι αλλά όχι κάτι ανησυχητικό. Μιλάμε για 10 χιλ. νοτιοανατολικά της Ζάκρο. Το φαινόμενο έχει αφιχθεί και μπορεί να μην είναι ορατό σε κάποιες περιοχές. Ο σεισμός ήταν μικρός για να δημιουργήσει μεγάλο τσουνάμι. Εκτός από την Κρήτη έχουν ταρακουνηθεί και όλο το νότιο Αιγαίο».

Αισθητός και στην Αίγυπτο ο σεισμός

Αισθητός και στην Αίγυπτο έγινε ο σεισμός, φέρνοντας μνήμες από τη δόνηση των 5,6 Ρίχτερ που είχε συμβεί ακριβώς 29 χρόνια πριν, στις 12 Οκτωβρίου του 1992, προκαλώντας τον θάνατο 541 ανθρώπων και τραυματίζοντας άλλους 6.522. Ο σεισμός έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους στη χώρα του Νείλου.

Όπως ανέφερε και η «Αλ Αχράμ», πολλοί χρήστες μέσων κοινωνικών δικτύων αναφέρθηκαν στο σεισμό της Κρήτης που έγινε αισθητός στη μεσογειακή πόλη Μάρσα Ματρούχ, στο Κάιρο και στην Γκίζα.

Μάλιστα, οι αναφορές αυτές έγιναν πριν από την ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Αστρονομίας και Γεωφυσικής της Αιγύπτου, που έκανε λόγο για το σεισμό, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, που σημειώθηκε νότια της Κρήτης, σε απόσταση 314 χιλιομέτρων βόρεια των μεσογειακών ακτών της αιγυπτιακής επαρχίας Μάρσα Ματρούχ στις 11:24 π.μ.

Πάντως, μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην Αίγυπτο λόγω του σεισμού.

Μεγάλη αναστάτωση και ζημιές
Μεγάλη αναστάτωση, αλλά και ζημιές στην Ανατολική Κρήτη προκαλέσε ο ισχυρός σεισμός των 6,3 Ρίχτερ. Από την πίεση των Ρίχτερ κατέρρευσε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Σητείας.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε ολόκληρη την Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου, ενώ στο Ηράκλειο ο κόσμος βγήκε έντρομος στον δρόμο. Λίγο αργότερα από την ισχυρή δόνηση των 6,3 βαθμών, ακολούθησε μετασεισμός 4 Ρίχτερ με επίκεντρο πιο κοντά στη Ζάκρο, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις.

 Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»
Σε εφαρμογή τέθηκε με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

madata.gr