Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 15:35 Θωρώ/Γροικώ

Κορονοϊός: Τετράχρονο παιδί στο Παίδων με ύποπτα συμπτώματαΈνα 4χρονο παιδάκι ιταλικής καταγωγής μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο της Κορίνθου στο νοσοκομείο Παίδων. Το παιδί εμφάνιζε ύποπτα συμπτώματα. Σημειώνεται πως κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, το πλήρωμα του ΕΚΑΒ είχε λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Αναμένεται να σταλεί δείγμα στο Ινστιτούτο Παστέρ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πάσχει από τον ιό.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως τα αποτελέσματα από την εξέταση ασθενούς στην Πάτρα, ήταν αρνητικά. Η κλινική του εικόνα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι συμβατή με πνευμονία. Ο 40χρονος νοσηλεύεται από τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου σε καραντίνα, έχοντας επιστρέψει από την Ιταλία προ 2 ημερών και εμφανίζοντας ύποπτα συμπτώματα. Ο άνδρας έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, γερμανική υπηκοότητα, δραστηριοποιείται εμπορικά και γι 'αυτό είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Ζήτησε αρχικά ιατρική βοήθεια σε ιδιωτική μονάδα και από εκεί μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, το οποίο είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό.

Σύσκεψη στην Πάτρα

Την ίδια ώρα, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στην έδρα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, για την πρόληψη του κορονοϊού, λόγω της σύνδεσης της πόλης με την Ιταλία. Ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιωργος Παναγιωτακόπουλος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως χρειάζεται να υπάρχει σύνεση, φρόνηση και επιστημονική αντιμετώπιση. Για το λιμάνι της Πάτρας είπε πως ο μεγάλος στόχος είναι η ενημέρωση για την έγκαιρη κινητοποίηση. Ερωτηθείς για το αν χρειάζονται ειδικά μηχανήματα στο λιμάνι της Πάτρας, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας, είπε πως δεν είναι πανάκια και πως το θέμα εξετάζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, αυτό που εκτιμήθηκε ως προς το λιμάνι της Πάτρας είναι ότι δεν λαμβάνεται κάποιο επιπλέον μέτρο πέρα από την έμφαση που θα δοθεί στην ενημέρωση για την πρόληψη μέσα από οδηγίες σε χρήστες του λιμένα και σε προσωπικό. 

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Tην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα πρόληψης για τη νόσο, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε ο κ. Πέτσας, ο κορονοϊός εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος, όμως η κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ με μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου. «Πτυχές του σχεδίου για τον κορονοϊό θα εξελίσσονται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Πέτσας και διευκρίνισε ότι πρόκειται για δυναμικό μέτρο προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο, χωρίς, όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα. «Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

«Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον ΠΟΥ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι σε συνεννόηση με τους διεθνείς οργανισμούς», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως γνωρίζετε, λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη, ενώ ταυτόχρονα εντείνεται η προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων και των γενικότερων συνεπειών που αυτά μπορεί να συνεπάγονται. Στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επιφυλακή και ήδη έχει προχωρήσει σε σειρά μέτρων. Έχουν οριστεί 13 νοσοκομεία αναφοράς, ενώ σε ετοιμότητα είναι όλα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, ο ΕΟΔΥ, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων.

Στο πλαίσιο του συντονισμού για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού, έγινε χθες, Δευτέρα, έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή, πέραν του υπουργού Υγείας, συναρμόδιων υπουργών. Συνεδρίασε επίσης η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων. Όπως επισημάνθηκε από τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο κορονοϊός, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος. Τόσο η διυπουργική Επιτροπή, όσο και η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων, αποφάσισαν ότι απαιτείται αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού.

 

flash

 
Post
Θωρώ/Γροικώ Τρίτη 31.03.2020

Παρουσία του Πρωθυπουργού στην παραλαβή υγειονομικού υλικού από δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση

Ολοκληρώθηκε η παραλαβή των 13,5 εκατομμυρίων προστατευτικών μασκών από την Κίνα (8,34 εκατομμύρια παραδόθηκαν σήμερα), που αποκτήθηκαν χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο των αδιάκοπων προ

Post
Θωρώ/Γροικώ Τρίτη 31.03.2020

Αρειος Πάγος: Κακούργημα η παραβίαση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας- Ποιες είναι οι ποινές

Οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων κατά της διάδοσης του κορονοϊού προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα. Συγκεκριμένα, με εγκύκλιό του, ο κ. Πλιώ ...

Post
Θωρώ/Γροικώ Τρίτη 31.03.2020

Κορονοϊός: Τι προβλέπει για σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Στις τοπικές δημοτικές Αρχές ανατίθεται η ευθύνη για τον αριθμό των συμμετεχόντων πωλητών στις λαϊκές αγορές, ενώ μένει ανοικτό το ενδεχόμενο επανακαθορισμού της αναλογίας ατόμου ανά τ.μ. και η ελάχι ...