Image
Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 02:26 Κρήτη

Eurobank: Ξεκίνησε το “Go In Crete” με συμμετοχές από 22 χώρες και περισσότερους από 100 Έλληνες εξαγωγείς

Με σημαντικές συμμετοχές από 22 χώρες του εξωτερικού και περισσότερους από 100  Έλληνες εξαγωγείς ξεκίνησε χθές και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017, η Επιχειρηματική Αποστολή Go In Crete που διοργανώνει η Eurobank στην Κρήτη, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας της Τράπεζας, Πρόγραμμα Επιχειρηματικών Αποστολών Go International.

Η διοργάνωση του Go In Crete” εντάσσεται σε ένα πλέγμα ενεργειών μεγάλης κλίμακας με επίκεντρο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας που αποτελεί στρατηγική επιλογή της Eurobank από το 2009.

(από αριστερά) κ. Κ. Λουφάκης, πρόεδρος ΣΕΒΕ, κ. Αλ. Καλαμπόκης, πρόεδρος ΣΕΚ, κα. Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος ΠΣΕ, κ. Γ. Κατρούγκαλος, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Φ. Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank, κ. Ν. Καραμούζης, πρόεδρος Δ.Σ. Eurobank

Η επιλογή της Κρήτης για την πραγματοποίηση της αποστολής αποτελεί μια κίνηση υψηλής σημειολογίας που αναγνωρίζει τη δυναμική της οικονομίας της και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, ενώ, για την Eurobank, η αναβάθμιση της παρουσίας της στην Κρήτη αποτελεί άμεση προτεραιότητα με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των ιδιωτών του τόπου που έχει όλες τις προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσει στην οικονομική ζωή της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank, κ. Νικόλαος Καραμούζης, ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Φωκίων Καραβίας, οι Αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι, κκ. Σταύρος Ιωάννου και Θεόδωρος Καλαντώνης, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου και υψηλόβαθμα στελέχη της Διοίκησης της Τράπεζας, πραγματοποίησαν περιοδεία σε όλους τους νομούς της Κρήτης.

Το Go In Crete τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και συν-διοργανώνεται με:

  • την οργανωτική φροντίδα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (Σ.Ε.Κ.),
  • τη συνεργασία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (Π.Σ.Ε.), του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Ε.), του ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), καθώς και την υποστήριξη του ισπανικού  τραπεζικού ομίλου Santander, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD) και του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).

Είναι η δεύτερη επιχειρηματική αποστολή που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μετά το “Go In Athens (Μάρτιος 2016, Αθήνα), και δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 100 Έλληνες εξαγωγείς να έρθουν σε επαφή με πάνω από 50 εξέχοντες διεθνείς αγοραστές από τις Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, τον Λίβανο, το Μπαχρέϊν, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Ουκρανία, την Εσθονία και τη Βουλγαρία. Περισσότερες από 2.430 προκαθορισμένες συναντήσεις B2B μεταξύ Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών ξεκίνησαν σήμερα το πρωί και θα διαρκέσουν ως και την Παρασκευή 26 Μαΐου.

Στο forum που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης, απηύθυνε χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Μετά από επτά χρόνια καταστροφικής λιτότητας, έχει φτάσει η ώρα της ανάπτυξης. Το τέλος της πολιτικής αβεβαιότητας αποτελεί κρίσιμο, αλλά όχι τον μόνο παράγοντα που εξασφαλίζει τις ευοίωνες προοπτικές για κάτι τέτοιο. Πριν από λίγο καιρό ψηφίσθηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που καθιερώνει ασφαλές, προβλέψιμο και σταθερό οικονομικό περιβάλλον για τους επενδυτές. Το κλειδί στην υλοποίηση των στόχων της οικονομικής διπλωματίας είναι αναντίρρητα, ο εκσυγχρονισμός και η βελτιστοποίηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα επιβάλλεται και επιδιώκεται την εποικοδομητική συνεργασία των εμπλεκομένων στο εγχείρημα της εξωστρεφούς οικονομικής πολιτικής, δηλαδή του κράτους και των επιχειρήσεων».



«
H ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που όπως φαίνεται δρομολογείται, θα επιτρέψει στην οικονομία μας να ξεκινήσει ένα θετικό κύκλο που γεννά αισιοδοξία και καλές προοπτικές» σημείωσε στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας.  «Η Κρήτη, που φιλοξενεί φέτος τη διοργάνωση “Go In Crete”, έχει μια ολοκληρωμένη οικονομία με τεράστιες δυνατότητες και πιστεύουμε ότι θα πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη. Περιμένουμε η οικονομία της να τρέχει με τους πιο γρήγορους ρυθμούς και θα γεννηθούν πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις και νέα σχέδια για τους εξαγωγείς, για τον τουρισμό, στον αγροτικό τομέα αλλά και σε όλους τους κλάδους. Το πρόγραμμα “Go International” είναι η κεντρική μας δράση για τη στήριξη των Ελλήνων εξαγωγέων στις διεθνείς αγορές. Έχουμε ένα ισχυρό διεθνές δίκτυο, έχουμε κορυφαίους συνεργάτες όπως η ισπανική τράπεζα Santander και τα θέτουμε στην υπηρεσία των πελατών μας. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και να στηρίξουμε τους πελάτες μας ώστε να υλοποιήσουν τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς τους και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργεί η επιστροφή στην ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Καραβίας.



«
Η πρωτοβουλία “Go International” αποτελεί ένα πρότυπο μοντέλο συνεργασίας της Eurobank με τους εξαγωγικούς Συνδέσμους της χώρας και την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών, με σκοπό την ενδυνάμωση των προσπαθειών των Ελλήνων εξαγωγέων στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης. Επεσήμανε δε ότι «μέσα από το 3ήμερο Πρόγραμμα Επιχειρηματικών Συναντήσεων Β2Β, με τίτλο “Go In Crete, που υλοποιείται στην Κρήτη και συντονίζεται από τον ΣΕΚ, δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους από 100 Έλληνες εξαγωγείς να έρθουν σε επαφή με 50 αγοραστές από 22 χώρες» .


Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης
, ανέφερε «Το Go International 2017” αποτελεί μια σημαντική διοργάνωση με διεθνή αντίκτυπο, για τους επιχειρηματίες της χώρας μας, στον κλάδο των αγροτικών προϊόντων, των τροφίμων και των φυσικών καλλυντικών, και διοργανώνεται στην Κρήτη με πρωτοβουλία της Eurobank και με συντονιστή τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης. Για την Περιφέρεια Κρήτης συγκεκριμένα, η διοργάνωση “Go In Crete αναμένεται να ενδυναμώσει περαιτέρω την ισχυρή ταυτότητα των κρητικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού» .


Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας, κ. Πλάτων Μονοκρούσος, παρουσίασε μελέτη για την ελληνική οικονομία με θέμα: «Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα: Απαραίτητα Συστατικά Ενός Νέου Παραγωγικού Μοντέλου για την Ελληνική Οικονομία».


Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Προκλήσεις & Λύσεις για τους Έλληνες Εξαγωγείς» με τη συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή, Επικεφαλής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής ομίλου Eurobank, κ. Κωνσταντίνου Βασιλείου, του επικεφαλής Διεθνών Μη Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Santander, κ. Jon Barañano Gaviña, της επικεφαλής για Ελλάδα & Κύπρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), κας Sabina Dziurmank, και του Γενικού Διευθυντή Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.), κ. Στυλιανού Κροκιδά. Τη συζήτηση συντόνισε ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Τομέα Global Transaction Banking της Eurobank, κ. Μιχάλης Τσαρμπόπουλος.


Για πρώτη φορά την Επιχειρηματική Αποστολή υποστηρίζουν διεθνείς οργανισμοί με έμφαση στη στήριξη της εξωστρέφειας:

·      Santander: Από τον Μάιο 2017, η Eurobank και το Exportgate σύναψαν στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με τον μεγάλο ισπανικό τραπεζικό όμιλο που δίνει την ευκαιρία στις ελληνικές και κυπριακές εταιρείες – μέλη του Exportgate.gr – να ενταχθούν στο νέο διεθνές επιχειρηματικό ηλεκτρονικό δίκτυο, το «Eurobank Trade Club».

·      EBRD: Το 2016 η Eurobank υπέγραψε συμφωνία συμμετοχής στο Trade Facilitation Programme της EBRD, μέσω του οποίου παρέχονται εγγυήσεις και βραχυπρόθεσμα δάνεια σε επιλεγμένες τράπεζες και εταιρείες factoring για τη χρηματοδότηση εξαγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων.

·      Ο.Α.Ε.Π.: Μέσω του Προγράμματος «ΟΑΕΠ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ» του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων η Eurobank έχει χρηματοδοτήσει περισσότερα από 4.500 τιμολόγια εξαγωγών προσφέροντας ρευστότητα στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.



Γιώργος Κατρούγκαλος

(Χαιρετισμός Αναπληρωτή  Υπουργού Εξωτερικών)

Κυρίες και κύριοι,

Κατ' αρχάς οφείλω ειλικρινή συγχαρητήρια στους οργανωτές για τη λαμπρή πρωτοβουλία της σύγκλησης της ημερίδας αυτής και θερμές ευχαριστίες για την ευγενική πρόσκληση. Οι στόχοι μας είναι κοινοί: η οργάνωση της εξωστρέφειας της χώρας μας στο εξωτερικό, με σκοπό την επιτυχία των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και την προώθηση συνεργειών με ομογενείς αλλοδαπές επιχειρήσεις. Οι κλάδοι των αγροτοδιατροφικών προϊόντων και των φυσικών καλλυντικών που κυρίως εκπροσωπούνται στο συνέδριο αυτό, αποτελούν κατ' εξοχήν τομείς με τεράστιο δυναμικό προς την κατεύθυνση αυτή.

Όπως γνωρίζετε, η άσκηση της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας έχει θέσει στο επίκεντρο της, συνεκτικά και συναρθρωμένα προς την πολιτική διπλωματία, την προώθηση της οικονομικής διπλωματίας. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργαζόμαστε με τα παραγωγικά υπουργεία για να εξασφαλίσουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Η υλοποίηση των στόχων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, στην σύγχρονη εποχή, όπου κυριαρχούν τα προστάγματα της γεωοικονομίας, διέρχεται και μέσα από το πεδίο της ισχυρής βάσης του παραγωγικού δυναμικού της και της εξωστρεφούς ικανότητας της.  Aποτελούν δε κύριους συντελεστές με πολλαπλασιαστικές συνέπειες και συμβολή στην αναγνώριση του ρόλου της χώρας μας, στις διεθνείς οικονομικές και πολιτικές σχέσεις.

Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, διότι μετά από επτά χρόνια λιτότητας, που επιβλήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές, η χώρα είναι έτοιμη να περάσει σε μία φάση δίκαιης ανάπτυξης, στηριγμένης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Συνεργαζόμαστε αρμονικά με τα παραγωγικά υπουργεία για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε το ενιαίο πρόσωπο της εξωστρέφειας αυτής, την ορθή στοχοθέτηση και την συνέχεια.

Είναι γνωστό ότι, η οικονομική διπλωματία στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, εναρμονισμένη στις διεθνείς τάσεις και στις ανάγκες του οικονομικού ανταγωνισμού έχει ενταχθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο την λυσιτελή και συνεκτική υλοποίηση των στοχεύσεων της εξωτερικής πολιτικής σε άριστη συνάρτηση και ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της εξωστρέφειας του παραγωγικού ιστού της χώρας μας.

Η προσπάθεια έχει ως κύριους άξονες την προώθηση των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων, την υποστήριξη της επενδυτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, την ενίσχυση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και την ενδυνάμωση και ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδος ως κόμβου στις μεταφορές και στις διαδρομές των ενεργειακών αγωγών.

Το κλειδί στην υλοποίηση των στόχων της οικονομικής διπλωματίας είναι αναντίρρητα, ο εκσυγχρονισμός και η βελτιστοποίηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα επιβάλλεται και επιδιώκεται την εποικοδομητική συνεργασία των εμπλεκομένων στο εγχείρημα της εξωστρεφούς οικονομικής πολιτικής, δηλαδή του κράτους και των επιχειρήσεων.

Ο βραχίονας ενεργούς δράσης και στήριξης της οικονομικής διπλωματίας, συντίθεται από τα 56 Γραφεία ΟΕΥ του Υπουργείου Εξωτερικών σε χώρες του εξωτερικού, με τα 150 εξειδικευμένα στελέχη του, ενώ η άσκηση της ιεραρχημένης πολιτικής του εδράζεται στους ακόλουθους πυλώνες :

1. Υποστήριξη των εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων για διείσδυση στις ξένες αγορές(αναφέρω επιγραμματικά την Διϋπουργική Επιτροπή Εξωστρέφειας, την διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, την συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις στο Εξωτερικό, τις Έρευνες Αγοράς-μελέτες για ξένες αγορές, τους οδηγούς επιχειρείν για τις χώρες του εξωτερικού, τον Συνήγορο Αγοράς κλπ)

2. Επιχείρηση προσανατολισμού των επιχειρήσεων για τοποθέτηση ελληνικών προϊόντων και στις νέες αγορές αναδυόμενων οικονομιών   ( π.χ. Ασία, Αφρική) καθώς και στόχευση στην απορροφητική ικανότητα των αγορών των χωρών BRICS (π.χ. καταγραφή χωρών ενδιαφέροντος, καταγραφή δράσεων ανταγωνιστριών χωρών, επισκέψεις γνωριμίας σε ελληνικές επιχειρήσεις, συναντήσεις με παραγωγικούς Φορείς κλπ)

3. Προβολή και επικοινωνία του επενδυτικού θεσμικού πλαισίου σε συνεργασία με  την Enterprise Greece, το Υπουργείο Οικονομίας και τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Σ. Πιτσιόρλα  για προσέλκυση επενδύσεων στην βάση ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας.

4. Συστηματική παρακολούθηση της πορείας ελληνικών εξαγωγών και των σχετικών δυνατοτήτων, μέσω και της Αξιοποίησης της διαδικτυακής πύληςwww.agora.mfa.gr , η οποία στην περίπου 9ετή λειτουργία της,  έχει εδραιωθεί ως βασικός δίαυλος αμφίδρομης επικοινωνίας με την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.

Η παρακολούθηση της πορείας των ελληνικών εξαγωγών, είναι συνεχής. Μόλις το αμέσως προηγούμενο διάστημα, ολοκληρώθηκε από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου μας, η κατάρτιση των πινάκων ελληνικών εξαγωγών στους κυριότερους προορισμούς τους στο εξωτερικό τόσο ανά χώρα όσο και ανά προϊόν, πίνακες οι οποίοι έχουν ήδη αναρτηθεί, στην ιστοσελίδα www.agora.mfa.gr , ώστε αφενός να προγραμματίζονται οι δράσεις εξωστρέφειας σύμφωνα με τις προοπτικές που παρουσιάζουν οι εκάστοτε αγορές και αφετέρου να έχουν οι έλληνες εξαγωγείς και λοιποί ενδιαφερόμενοι, συγκεκριμένα και αναλυτικά στοιχεία για το πόσο και τι εξάγουμε ανά χώρα.

5. Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας των 56 Γραφείων ΟΕΥ μέσω της εφαρμογής του συστήματος διαχείρισης ποιότητας ISO 9001 με ορατά μετρήσιμα αποτελέσματα.

6. Ειδικά δε για το Διπλωματικό προσωπικό των υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, σημειώνω ότι μετά από ενέργειες της Κυβέρνησής μας, επαναλήφθηκε κατά τον Φεβρουάριο του 2016 και μετά από παρέλευση σχεδόν 9ετίας, ο διαγωνισμός για την εισαγωγή νέων εισακτέων μέσω του Τμήματος Εμπορικών Ακολούθων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, στον οποίο και εισήχθησαν 15 Εμπορικοί Ακόλουθοι, ενώ και στον νέο διαγωνισμό του Φεβρουαρίου του 2017, εισήχθησαν επίσης 15 νέα στελέχη του κλάδου των Εμπορικών Ακολούθων, στελέχη που αναμένεται ότι θα αυξήσουν σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα των Γραφείων ΟΕΥ κατά τα επόμενα έτη.

7. Οργάνωση Μεικτών Διϋπουργικών Επιτροπών και Ανώτατων Συμβουλίων Συνεργασίας, που στόχο έχουν την υπογραφή συμφωνιών για την εμβάθυνση και εδραίωση του υπόβαθρου των διμερών πολιτικών/οικονομικών σχέσεων που διανοίγουν καινούργιους δρόμους πρόσβασης σε υπάρχουσες αλλά και νέες αγορές. Προσπαθούμε αφενός να καλύψουμε χαμένο χρόνο (π.χ. οργανώσαμε τη ΜΔΥ με τη Σαουδική Αραβία δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία του 1999), αλλά και να ανοίξουμε νέες προοπτικές οικονομικής συνεργασίας, π.χ. με την Ευρασιατική Ένωση.

8. Υλοποίηση διμερών πολιτικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου στο πλαίσιο εφαρμογής στρατηγικού σχεδίου κλιμακούμενων δράσεων για προώθηση των στόχων εξωτερικής πολιτικής με ιδιαίτερη έμφαση στην διεκδίκηση ενεργού ρόλου στο πλέγμα λειτουργίας της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς και των διαδρομών διέλευσης των αγωγών που συλλειτουργούν αθροιστικά και πολλαπλασιαστικά στην ισχυροποίηση της γεωοικονομικής και γεωστρατηγικής θέσης μας.

Λόγω της γενικά αποδεκτής πολυδιάστατης πολιτικής μας, έχουμε την δυνατότητα να παρέχουμε υπηρεσίες honest broker σε χώρες που δεν βρίσκονται σε ιδανικές σχέσεις μεταξύ τους, συμβάλλοντας έτσι όχι μόνον στην αποκλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων αλλά και στην διαμόρφωση νέου, φιλικότερου οικονομικού περιβάλλοντος. Αναφέρω ενδεικτικά στο πλαίσιο αυτό τις διαδοχικές μου επισκέψεις στο Ιράν, στην Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

9. Παρακολούθηση Ομάδων Εργασίας για την εξωστρέφεια, την προώθηση των εξαγωγών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, από τις οποίες σταχυολογώ και αναφέρω ενδεικτικά:

Α. την Ομάδα Εργασίας «Προγραμματισμού, Παρακολούθησης & Αποτίμησης Δράσεων Εξωστρέφειας» υπό την Επιχειρησιακή Επιτροπή Εξωστρέφειας, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την προώθηση των εξαγωγών.

Β. την Ομάδα Εργασίας «Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας», στο πλαίσιο  της «Συντονιστικής Επιτροπής» για την Εξειδίκευση και Υλοποίηση Σχεδίου Δράσης ανάπτυξης της Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας.

Ο στόχος εδώ είναι σε προϊόντα αιχμής στα οποία βασίζεται η εξωστρέφεια της χώρας μας, όπως το φάρμακο και τα τρόφιμα/ποτά, να διαμορφωθεί μία πλήρης στρατηγική εικόνα των εξαγωγικών μας δυνατοτήτων ανά χώρα και επιμέρους προϊόν.

10. Συντονισμός, συνεργασία και υποστήριξη δραστηριοτήτων με πρόσημο εξωστρέφειας άλλων Υπουργείων, και κυρίως με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για

- την προώθηση των απαραίτητων πιστοποιήσεων για τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα, όπως χαλάλ και κοσέρ σε αγορές-στόχους,

-τη σύναψη υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων για να καταστεί δυνατή η εξαγωγή ενός μεγάλου εύρους προϊόντων, όπως φρούτα και λαχανικά, κρέατα και ιχθηρά, γουνοδέρματα κ.α.

- την καταγραφή περιπτώσεων παραβίασης νομοθεσίας και παραποίησης  ελληνικών προϊόντων ''Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης-Π.Ο.Π.'' και προϊόντων ''Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης-Π.Γ.Ε.'' σε ξένες αγορές, συντονισμός και προώθηση δράσεων για την κατοχύρωση και προστασία τους, σύγκληση και διοργάνωση σχετικών συσκέψεων για σχέδιο δράσης με ενσωμάτωση προτάσεων αποτελεσματικής αντιμετώπισης των παραβιάσεων.

11. Συντονισμός και επικούρηση των πρωτοβουλιών του ιδιωτικού τομέα.

Μολονότι άφησα αυτή την έκφανση της οικονομικής διπλωματίας τελευταία, επ' ουδενί δεν είναι η λιγότερο σημαντική, μια που αφορά κατ' εξοχήν πρωτοβουλίες όπως η παρούσα.

Περιμένουμε από όλες τις τράπεζες μας να ακολουθήσουν, επί του προκειμένου, το παράδειγμα της  Eurobank να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Go International και της επιμέρους έκφανσης του, το Go In Crete.

Μετά από επτά χρόνια καταστροφικής λιτότητας, έχει φτάσει η ώρα της ανάπτυξης. Το τέλος της πολιτικής αβεβαιότητας αποτελεί κρίσιμο, αλλά όχι τον μόνο παράγοντα που εξασφαλίζει τις ευοίωνες προοπτικές για κάτι τέτοιο. Πριν από λίγο καιρό ψηφίσθηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που καθιερώνει ασφαλές, προβλέψιμο και σταθερό οικονομικό περιβάλλον για τους επενδυτές.

Άλλοι καθοριστικοί παράγοντες προς τούτο είναι:

• Το σημαντικό αργούν, λόγω της κρίσης, παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας που εκτιμάται μεταξύ 5% και 10% του ΑΕΠ.

• Η σημαντική προσαρμογή των τιμών και, κυρίως

• Το εργατικό δυναμικό της χώρας, ιδιαίτερα υψηλών προσόντων, ιδιαίτερα μεταξύ της νέας γενιάς, η επιστροφή της οποίας στην πατρίδα πρέπει να αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα εθνικό στόχο.

Με αισιοδοξία λοιπόν να προσανατολιστούμε από τώρα στη νέα Ελλάδα μετά το τέλος της επιτροπείας, να εξασφαλίσουμε τον αναπροσανατολισμό της οικονομίας μας προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που δεν θα στηρίζεται στην δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση με δανεικά αλλά στα πολύ σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

 

Φωκίωνας Καραβίας

(Ομιλία Διευθύνοντος Συμβούλου Eurobank)

Αγαπητοί μας προσκεκλημένοι,

επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην αποψινή κεντρική εκδήλωση του Forum, την κορύφωση μιας μεγάλης σειράς δράσεων που συνθέτουν το Go in Crete. Το Go in Crete αποτελεί συνέχεια του προγράμματος Go International, που είναι η κεντρική πρωτοβουλία της Eurobank για τη στήριξη των δυναμικών και εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να κατοχυρώσουν και να διευρύνουν την παρουσία τους στις ανταγωνιστικές διεθνείς αγορές. Η δράση αυτή ξεκίνησε το 2009, με πρωτοβουλία του κ. Νικόλαου Καραμούζη, προέδρου του ΔΣ της Eurobank.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον αναπληρωτή υπουργό κ. Γ. Κατρούγκαλο για την παρουσία του σε αυτή την αίθουσα, και την ομιλία του που θα ακολουθήσει, που πιστοποιούν την αρωγή και την αναγνώριση που προσφέρει το υπουργείο Εξωτερικών. Στη διοργάνωση του Go in Crete υπήρξε επίσης αρωγός μας η Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος επίσης τιμά την εκδήλωσή μας και θα έχετε την ευκαιρία να τον ακούσετε σε λίγη ώρα.

Το Go International, το Go In Crete, σήμερα υπογραμμίζουν την ανάγκη για ένα νέο, διαφορετικό αναπτυξιακό πρότυπο, στηριγμένο όχι στην κατανάλωση, αλλά στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, την υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Συνεργαστήκαμε στενά με σειρά φορέων - μάλιστα το πρόγραμμα Go έδωσε για πρώτη φορά την ευκαιρία να βρεθούν σε μια κοινή πρωτοβουλία ο ΣΕΒ και οι τρεις σημαντικότεροι εξαγωγικοί φορείς της χώρας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμός Εξαγωγέων, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος - οι πρόεδροι τους, η κα Χριστίνα Σακελλαρίδη και ο κ. Κυριάκος Λουφάκης είναι σήμερα μαζί μας και τους ευχαριστούμε για την παρουσία τους -  και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης. Θέλω στο σημείο αυτό να απευθύνω ένα ξεχωριστό και θερμό «ευχαριστώ» στον πρόεδρο του, τον φίλο Άλκη Καλαμπόκη με τον οποίο συνδιοργανώνουμε το Go In Crete.

Η φετινή διοργάνωση έρχεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία. Ολοκληρώνεται ο κύκλος της δεύτερης αξιολόγησης, που υπήρξε μακρύς και επίπονος. Υπάρχουν, βέβαια, κάποια εμπόδια της τελευταίας στιγμής, αλλά όλοι έχουν επίσημα και δημόσια αναγνωρίσει πως η Ελλάδα έπραξε όσα της αναλογούσαν και δεν αμφιβάλλουμε πως η θετική κατάληξη έχει δρομολογηθεί και θα ολοκληρωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η συμφωνία δεν είναι μόνον τα μέτρα που τη συνοδεύουν. Είναι επίσης οι προοπτικές που ανοίγει - προοπτικές σταθεροποίησης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, άρσης των αβεβαιοτήτων, ώστε να εγκαινιαστεί μια φάση σταδιακής ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, ενίσχυσης της εγχώριας και ξένης επενδυτικής δραστηριότητας και εισόδου της χώρας στον ανοδικό κύκλο, τον κύκλο της μακροπρόθεσμα βιώσιμης ανάπτυξης.

Παρά το δύσκολο πρώτο τρίμηνο, η αγορά με την άνοδο του χρηματιστηρίου και την μείωση των αποδόσεων των ομολόγων προεξοφλεί τις θετικές προσδοκίες. Πιστεύω πως, από εδώ και πέρα, η δυναμική θα είναι θετική, με προϋπόθεση, μεταξύ των άλλων, την επιτάχυνση των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες κατά τη γνώμη μας θα δράσουν ως καταλύτης για ευρύτερες επενδύσεις στη χώρα αλλά και την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Και, σε κάθε περίπτωση, η φετινή χρονιά θα είναι η πρώτη εδώ και μια οκταετία ύφεσης ή στασιμότητας κατά την οποία θα έχουμε ουσιαστική ανάπτυξη - χαμηλότερη από εκείνην που προσδοκούσαμε, και θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει, αλλά πάντως έστω και τώρα θα δούμε ανάπτυξη.

Στην κατοχύρωση και ενίσχυση της ανάπτυξης πιστεύουμε ότι με το πρόγραμμα Go μπορούμε να έχουμε ουσιαστική συμβολή. Γιατί όμως επιλέξαμε την Κρήτη για τη φετινή εκδήλωσή μας;

Ο λόγος είναι ότι είμαστε πεπεισμένοι πως η Κρήτη έχει όλες τις δυνατότητες και τις προδιαγραφές για να πρωταγωνιστήσει, ανάμεσα στις ελληνικές περιφέρειες, στη φάση της ανάπτυξης.

Η ιδιαιτερότητα της Κρήτης είναι ότι διαθέτει μια αυτάρκη και ολοκληρωμένη οικονομική ζωή και την αντίστοιχη επιχειρηματική κοινότητα.

Πρώτον, στην ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, διαχρονικά και κατεξοχήν στα χρόνια της κρίσης, που είναι ο τουρισμός, η Κρήτη είναι με διαφορά πρώτη σε συμβολή στο τουριστικό προϊόν, σε αριθμό τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και επιχειρήσεων που συνδέονται έμμεσα με τον κλάδο.

Δεύτερον, στον πρωτογενή τομέα, που έχει για τη χώρα μας μεγάλο ανεκμετάλλευτο δυναμικό, το ισχυρό brand name της κρητικής διατροφής, παρέχει την κατάλληλη βάση για το άλμα που επιβάλλει η νέα εποχή, από τον αγρότη-παραγωγό στον αγρότη-επιχειρηματία, με ολοκληρωμένες δραστηριότητες, από το χωράφι στον τελικό καταναλωτή, όπου κι αν αυτός βρίσκεται, στην Ελλάδα ή στο πιο μακρινό σημείο του πλανήτη, μέσα από τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η Eurobank είναι πρωτοπόρος στον τομέα αυτό, με υπηρεσίες χωρίς όμοιό τους στην ελληνική αγορά, όπως το Exportgate.gr, η ειδική πύλη που έχουμε δημιουργήσει για τους Έλληνες εξαγωγείς και την οποία αναβαθμίσαμε φέτος με τη συμμετοχή διεθνών τραπεζών, ορισμένες εκ των οποίων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η ισπανική Santander, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, είναι σήμερα μαζί μας. Το δίκτυο θυγατρικών σε ξένες χώρες, οι οποίες μάλιστα έχουν σημαντικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές εξαγωγές και οι συνεργασίες με διεθνείς εταίρους, θεσμικούς και ιδιωτικούς, όπως αυτοί που ενδεικτικά μόνο προανέφερα αποτελούν ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη Eurobank, που μας επιτρέπει να προσφέρουμε στο εξαγωγικό εμπόριο ένα επίπεδο υπηρεσιών που αποτελεί μέτρο σύγκρισης στην Ελλάδα.  

Τρίτον, στην Κρήτη υπάρχει, επίσης, εκπροσώπηση σχεδόν όλων των κλάδων στην τοπική οικονομία, σημαντικές βιομηχανίες, σφύζουσα εμπορική δραστηριότητα, αλλά και, τέταρτον, μια ακμαία ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα. Τα πανεπιστήμια, τα τεχνολογικά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα της Κρήτης διακρίνονται σε πανευρωπαϊκή κλίμακα και έχουν ξεχωριστές επιδόσεις σε ένα κρίσιμο τομέα, όπου άλλα υστερούν, δηλαδή στη διασύνδεση της έρευνας και της αγοράς, στο μετασχηματισμό της γνώσης σε επιχειρηματική δραστηριότητα και οικονομικό προϊόν.

Τέλος, η ενέργεια είναι ένας ακόμη τομέας που η Κρήτη αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, λόγω των ΑΠΕ, και μέσω της ηλεκτρικής της διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά πιθανόν και με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως Κύπρος και Ισραήλ, έργα δύσκολα μεν, αλλά εφόσον πραγματοποιηθούν με ευρύτερη γεωπολιτική και οικονομική σημασία για τη χώρα μας.

Με αυτές τις προτεραιότητες και αυτή τη συλλογιστική αποφασίσαμε να είμαστε στην Κρήτη στρατηγικά.

Στη Eurobank διαθέτουμε και τα κεφάλαια και τη στρατηγική απόφαση για να στηρίξουμε τα υγιή επιχειρηματικά σχέδια, για να στηρίξουμε τελικά την ανάκαμψη της οικονομίας και τη διατήρηση ή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη χώρα μας, ώστε να βρουν δουλειά οι άνεργοι και να μην αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό οι νέοι.

Βλέπουμε στη χρηματοδότηση δυναμικών επιχειρήσεων το μέλλον της χώρας και το μέλλον της Τράπεζάς μας.

Πιστεύουμε ότι στην Κρήτη υπάρχουν πολλές τέτοιες επιχειρήσεις και θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες. Βλέπουμε αισιόδοξες προοπτικές και θέλουμε να είμαστε συνοδοιπόροι όσων μας επιλέγουν να συνεργαστούν μαζί μας στη διαδρομή τους προς την επιτυχία και την επίτευξη των στόχων τους. Παρά τους γνωστούς περιορισμούς στη ρευστότητα, δεσμεύομαι πως δεν θα έρθει στη Eurobank ένα γερό επιχειρηματικό σχέδιο, καλά μελετημένο και με προοπτικές, και δεν θα βρούμε τον τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε. Και η δέσμευση αυτή θα τηρηθεί με τον τρόπο που εσείς οι Κρητικοί ξέρετε να κρατάτε το λόγο σας.  

 

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Κρήτης στο Πρόγραμμα Επιχειρηματικών Αποστολών της Eurobank

 

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο διεξαγωγής της 7ης Επιχειρηματικής Αποστολής ενός πρωτοποριακού προγράμματος της Eurobank.

Ενός προγράμματος που για δεύτερη φορά διεξάγεται στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.

Πρόκειται όχι απλά για μια σημαντική επιχειρηματική συνάντηση, αλλά πολύ περισσότερο, πρόκειται για ένα επιχειρηματικό γεγονός, το οποίο δίνει την ευκαιρία σε ντόπιους επιχειρηματίες και παραγωγούς να έρθουν σε επαφή με κορυφαίους εκπροσώπους της διεθνούς αγοράς.

Είμαστε βέβαιοι ότι  η επιχειρηματική αποστολή που ξεκινά απόψε θα ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία, εκπληρώνοντας τον πρωταρχικό στόχο των διοργανωτών, της Διοίκησης και των στελεχών της Eurobank, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Κυρίες και κύριοι,

Για την Περιφέρεια Κρήτης η σημερινή διοργάνωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε το ύψος των εξαγωγών και των εμπορικών σχέσεων που αναπτύσσονται στον κλάδο των τροφίμων ανάμεσα στην Κρήτη και τις χώρες του εξωτερικού.

Παρά την κρίση των τελευταίων χρόνων, παρά το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας και αστάθειας οι εμπορικές σχέσεις με τις διεθνείς αγορές αποτελούν μια από τις σημαντικότερες διεξόδους για τα προϊόντα της Κρητικής γης.

Με αυτό το δεδομένο στην Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια καταβάλλουμε συντονισμένες προσπάθειες, προκειμένου να ενισχύσουμε την εμπορική αξία των Κρητικών προϊόντων.

Με την εφαρμογή του στρατηγικού μας σχεδιασμού και τη σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό, προσπαθούμε να επεκτείνουμε τη δράση των τοπικών επιχειρήσεων σε μια αγορά, που συνεχώς παρουσιάζει νέες απαιτήσεις, αλλά ταυτόχρονα, παρέχει νέες επιχειρηματικές και εξαγωγικές ευκαιρίες.

Βασική μας αντίληψη είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της εμπορικής δραστηριότητας στο νησί, μέσα από μια διαφορετική αντίληψη. Μια τοπική προσέγγιση που στηρίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού.

Σε αυτή τη βάση αναδεικνύουμε τη:

·         Μοναδική γεωγραφική μας θέση

·         Το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό

·         Την Υψηλή ποιότητα των πρώτων υλών

Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Γνωρίζετε καλά πως η εμπορική διπλωματία αποτελεί ένα μεγάλο αλλά δυνητικό πλεονέκτημα για τη χώρα. Για το λόγο αυτό είμαστε σίγουροι πως η συμμετοχή σας στη σημερινή επιχειρηματική συνάντηση, υποδηλώνει την πρόθεση της Κυβέρνησης για τη στήριξη όλων των πρωτοβουλιών που θα μας οδηγήσουν γρηγορότερα σε ένα ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον.

Μέσα από την εμπειρία της Περιφέρειας Κρήτης, μέσα από τα αποτελέσματα της δουλειάς που ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε θέλω να επισημάνω ότι δίπλα στο τρίπτυχο: της Ταυτότητας, της Ποιότητας, της Ανταγωνιστικότητας πρέπει να προσθέσουμε δύο ακόμα προϋποθέσεις: τη συνεργασία και την ετοιμότητα. Αυτές είναι οι 5 βασικές προϋποθέσεις που θα ανοίξουν εμπορικούς δρόμους για τα ελληνικά προϊόντα.

Κλείνοντας και αφού συγχαρώ για ακόμα μια φορά τους διοργανωτές για αυτή τη σημαντική επιχειρηματική συνάντηση να τονίσω ότι η δική μας εμπορική κουλτούρα έρχεται από μακριά. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι Έλληνες δείξαμε μια ιδιαίτερη εξωστρέφεια. Ιστορικά σε πολύ δύσκολες στιγμές του έθνους η εξωστρέφεια έδωσε απαντήσεις και  αυτή θα μας δώσει και σήμερα τις απαντήσεις. 

Πηγή: typoskritis.gr